Kong Willem-Alexander har en helt spesiell deltidsjobb

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 09.10-2019
  • Oppdatert: 09.10-2019
Den nederlandske kongen i Haag tidligere denne uka. Foto: Robin Utrecht/AFP

Flyr du med KLM, kan det hende den nederlandske kongen sitter bak spakene.

Det nederlandske flyselskapet KLM er verdens eldste flyselskap. Da de startet opp i 1919, ga dronning Wilhelmina flyselskapet lov til å kalle seg selv for Royal Dutch Airlines, og i 2017 kom det frem at flyselskapet virkelig er litt mer kongelig enn andre selskaper.

Da avslørte nemlig den nederlandske kongen Willem-Alexander (52) at han jobber som styrmann i KLM ved siden av sine kongelige oppgaver. Dette hadde han gjort i 21 år uten at noen hadde visst om det.

Les også: Dette jobbet de med før de ble kongelige

Til den nederlandske avisen De Telegraaf fortalte kongen at han tok den spesielle deltidsjobben for å få et avbrekk fra livet som kongelig.

(Saken fortsetter under) 

Begynte karrieren i 1987

– Man kan ikke ta med seg problemene sine opp i skyene. Der kan man koble helt ut og konsentrere seg om noe annet. For meg er det den mest avslappende delen av å fly, fortalte han.

Ifølge det nederlandske kongehusets nettsider, tok kongen sertifikatet han trengte for å fly rutefly i 1987.

Etter dette begynte han å jobbe frivillig som pilot for hjelpeorganisasjonene African Medical Research & Education Foundation og Kenya Wildlife Service.

I 2017 fikk han også opplæring som gjorde at han kunne fly Boeing 737, som er en av flytypene KLM bruker. Nå jobber han som styrmann i KLM to ganger i måneden. Denne jobben har gjort at kongen får være helt anonym hvis han vil.

Passasjerene ble overrasket

– Fordelen er at jeg alltid kan ønske alle hjertelig velkommen i kapteinen og besetningens navn. Jeg trenger ikke å bruke mitt eget navn. Men de fleste passasjerene hører ikke etter uansett, sa han til De Telegraaf.

Videre forteller han at det ikke er ofte noen kjenner han igjen, spesielt etter de nye sikkerhetsreglene som ble innført etter terrorangrepene 11.september 2001.

Les også: Derfor har dronningen alltid på seg sterke farger

– Før 11.september var døra til cockpiten åpen. Da kom folk ofte inn for å ta seg en titt, og synes det var overraskende at jeg satt der, sa kongen.

Og Kong Willem-Alexander er ikke den eneste kongelige som er interessert i å fly. Storbritannias prins Charles har flysertifikat, og sønnene hans fløy helikopter da de var i militæret, ifølge CNN

/

DEL

FØLG OSS