Derfor faller mange unge kvinner for eldre menn

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 24.01-2020
  • Oppdatert: 24.01-2020

En adferdsbiolog og en samlivsterapeut forteller hvorfor mange unge, vakre kvinner blir tiltrukket av betydelig eldre menn.

Denne uka kom det frem at den svenske skuespilleren Dolph Lundgren (62) hadde blitt sammen med norske Emma (24).

De er bare ett av de mange parene i Hollywood med en betydelig aldersforskjell. Andre eksempler på dette er Leonardo DiCaprio (45) og hans mange unge modellkjærester, eller president Donald Trump (73) og førstedame Melania Trump (49). Mange spør seg kanskje hvorfor en ung og vakker kvinne ikke bare finner seg en på sin egen alder. 

Trine Huseby, samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og eier av bloggen Trinehuseby.no , forteller at det kan være flere grunner til dette.

Les også: Hollywood-skuespiller forlovet med 39 år yngre student

– Det er selvsagt individuelt, men i den grad man skal peke på fellestrekk, vil eldre menn kunne representere status, selvsikkerhet og trygghet, sier hun, og legger til:

– Det kan også handle om at kvinner og menn utvikler seg i ulikt tempo, og at en yngre kvinne kan føle bedre match med en eldre mann når det kommer til evne til refleksjon, ansvar og tilknytning.

Ideell balanse

Hun sier at hun ikke tror det finnes noen ideell aldersforskjell, men at hun tror det finnes en ideell balanse i forhold til funksjonsnivå.

– Med ideell balanse i forhold til funksjonsevne tenker jeg på hvordan de to matcher hverandre med hensyn til modenhet, evne til refleksjon, relasjonskompetanse, ansvar og motivasjon for forpliktelse, sier hun.

Spesielt i Hollywood ser man mange par hvor mannen er betydelig eldre og tjener mye, mens kvinnen er ung og attraktiv.

Les også: – Aldersforskjell i parforhold kan være en styrke

Jens Andreas Huseby er adferdsbiolog, og er en av ekspertene i serien «Gift ved første blikk», hvor to ukjente mennesker blir matchet og må gifte seg ved første møte.

Han forteller at fra et rent biologisk perspektiv, er vi mennesker innstilt på å velge partnere ut i fra hvem som kan gi oss friske avkom.

– Vi er etterkommere av menneskene som valgte partnere ut i fra hvem de kunne få friske barn sammen med, og derfor blir vi tiltrukket av mennesker som ser ut til å kunne gi oss friske barn. Hva vi blir tiltrukket av, handler fortsatt om det, selv om vi kanskje ikke tenker på det selv, sier han.

Kvinner vektlegger sosial status

I dagens samfunn er det selvfølgelig mange som ikke vil ha barn, men Huseby sier at dette instinktet uansett er innebygget i oss.

Han sier også at status og penger er viktigst for kvinner, mens utseende er viktigst for menn. Mange synes kanskje dette høres veldig kynisk ut, men det må understrekes at han snakker ut i fra et rent biologisk perspektiv.

Uttalelsen hans støttes også av forskning som har blitt gjort opp gjennom årene, blant annet denne studien fra 2011.

Hvorfor er kvinner underbevisst opptatt av penger og status?

– Det handler for det første om at kvinner ubevisst vil vite om mannen har ressurser nok til å ta vare på et barn, og for det andre at han er villig til å dele på de ressursene han har.

Det kan også virke provoserende at mange menn er opptatt av utseende, men ifølge adferdsbiologen er ikke dette nødvendigvis bevisst. Det kan komme av at menn underbevisst ser etter kvinner som er sunne og fruktbare.

– Menn tenker kanskje at ren hud er pent, langt hår er pent og smal midje er pent….

Men dette er egentlig bare markører på ungdommelighet og fruktbarhet?

– Ja. Det som er tiltrekkende for menn er tegn på ungdommelighet, sier han.

Les også: Forsker om kollagentilskudd: – Biologisk umulig at det virker

DEL

FØLG OSS