På denne dag – 25. januar

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Den norske 11-åringen Sonja Henie (t.v.) deltok i kunstløp under Chamonix-OL i 1924, men kom sist. Hun tok revansje og gull i tre påfølgende vinterleker. Scanpix/AP.
1924 - Første Vinter-OL
Første vinter-OL ble avholdt i Chamonix i Frankrike, 25. januar til 5. februar 1924. Lekene ble først i etterkant anerkjent som «Det første Vinter-OL». Det var en viss motstand mot vinterlekene i nordiske land, som betraktet OL som en konkurrent til egne arrangement. Motstanden ble betydelig mildnet i Norge da landet ble beste nasjon og vant alle fire ski-øvelser. SNL, Wikipedia.
En Black Brant 12. firetrinns forskningsrakett av samme type som utløste alarm i Russland 25. januar 1995. Nasa via Wikimedia.
1995 - «Den norske raketthendelsen»
En forskningsrakett fra Andøya, for studiet av nordlys, førte nesten til full katastrofe. Flere land, også Russland, var varslet på forhånd. Beskjeden hadde ikke nådd radaroperatørene i Murmansk. De syntes raketten minnet om et amerikansk Trident-missil, og slo alarm om mulig atomangrep. Russerne innså i tide at raketten var ufarlig, men episoden anses i ettertid som alvorlig. Wikipedia.
Ugandas president Idi Amin i FN-hovedkvarteret i New York i 1975. Scanpix/AP.
1971 - Idi Amins militærkupp i Uganda
Hærsjefen i Uganda, Idi Amin, gjennomførte militærkupp 25. januar 1971. Amin regnes som en av Afrikas verste diktatorer, med et styre preget av overgrep, vilkårlige henrettelser og korrupsjon. Anslag på antall som mistet livet under hans regime varierer fra 80.000-300.000. Han ble tvunget i landflyktighet under Tanzanias invasjon i 1979, og døde i Saudi-Arabia i 2003. SNL.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev