Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1924 - Første Vinter-OL

11-åringen Sonja Henie (t.v.) og verdensmester på skøyter Gilles Grafstrom under Chamonix-OL i 1924. Henie deltok i kunstløp, men kom sist. Hun tok revansje og gull i tre påfølgende vinterlekene. Scanpix/AP.

1924 - Første Vinter-OL

Første vinter-OL ble avholdt i Chamonix i Frankrike, 25. januar til 5. februar 1924. Lekene ble først i etterkant anerkjent som «Det første Vinter-OL». Det var en viss motstand mot vinterlekene i nordiske land, som betraktet OL som en konkurrent til egne arrangement. Motstanden ble betydelig mildnet i Norge da landet ble beste nasjon og vant alle fire ski-øvelser. SNL, Wikipedia

1995 - «Den norske raketthendelsen»

En Black Brant 12. firetrinns forskningsrakett av samme type som utløste alarm i Russland 25. januar 1995. Nasa via Wikimedia.

1995 - «Den norske raketthendelsen»

En forskningsrakett fra Andøya, for studiet av nordlys, førte nesten til full katastrofe. Flere land, også Russland, var varslet på forhånd. Beskjeden hadde ikke nådd radaroperatørene i Murmansk. De syntes raketten minnet om et amerikansk Trident-missil, og slo alarm om mulig atomangrep. Russerne innså i tide at raketten var ufarlig, men episoden anses i ettertid som alvorlig. Wikipedia.

1971 - Idi Amins militærkupp i Uganda

Ugandas president Idi Amin i FN-hovedkvarteret i New York i 1975. Scanpix/AP.

1971 - Idi Amins militærkupp i Uganda

Hærsjefen i Uganda, Idi Amin, gjennomførte militærkupp 25. januar 1971. Amin regnes som en av Afrikas verste diktatorer, med et styre preget av overgrep, vilkårlige henrettelser og korrupsjon. Anslag på antall som mistet livet under hans regime varierer fra 80.000-300.000. Han ble tvunget i landflyktighet under Tanzanias invasjon i 1979, og døde i Saudi-Arabia i 2003. SNL