På denne dag – 1. februar

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

«Konduktørene på Nordlandsbanen er bevæpnet. (...) ofte får de bruk for skytevåpnene (...) for å avlive reinsdyr de har kjørt på.» Foto ved Mo st. 1961: Aktuell/Scanpix
1962 - Første persontog til Bodø
Nordlandsbanen til Bodø ble offisielt åpnet sommeren 1962 (kongen kom til perrongen og det hele), men første persontog ankom allerede 1. februar. Banen er i dag 729 km fra Trondheim til Bodø. Den ble åpnet i flere etapper, som Hell til Sunnan i 1905, Fauske i 1958 og tilsist altså Bodø. I krigsårene ble slavearbeidskraft utnyttet på deler av strekningen. SNL, Wikipedia.
USAs president Harry S. Truman  håndhilser på FNs generalsekretær Trygve Lie i New York, 1949. Scanpix/AP.
1946 - Trygve Lie valgt til FNs første generalsekretær
Som et kompromiss mellom stormaktene ble den norske tidligere Ap-politikeren Trygve Lie valgt til første generalsekretær av De forente nasjoner (FN). Lie var utenriksminister i den norske London-regjeringen under krigsårene. Generalsekretæren er den øverste administrative lederen i FN, og Lie satt i stillingen til 1952. SNL, Wikipedia. Les også: Solberg åpnet Trygve Lies plass
Vidkun Quisling vinker til fakkeltoget fra balkongen på Grand Hotel etter seremonien «Statsakten» på Akershus Slott. NTB Scanpix.
1942 - «Statsakten»
Statsakten var navnet på seremonien Reichskommissar Josef Terboven, lederen av den tyske okkupasjonsmakten i Norge under andre verdenskrig, arrangerte på Akershus slott 1. februar 1942. Her fikk den norske lederen fascistpartiet Nasjonal Samling, Vidkun Quisling, tittelen « ministerpresident», og Terbovens råd gikk over til å bli omtalt som «den nasjonale regjering». SNL.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev