På denne dag – 27. januar

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Edisons nyvinning lå særlig i utviklingen av en glødetråd fremstilt med forkullet bambusfiber, og mer stabilt strømforsyningssystem. Scanpix/AP.
1880 - En lysende idé!
Thomas Alva Edison ble tilkjent amerikansk patent på «en forbedret glødelampe» 27. januar 1880. Altså det vi kjenner som en lyspære, den vanligste typen elektrisk lampe i det forrige århundret (utfaset mot 2016 i Norge og EU av hensyn til energieffektivitet). Den første anvendbare glødelampen ble bygd i New York allerede i 1854, og det var mye parallell utvikling. Wikipedia.
Den 65 år gamle UD-fullmektigen ble arrestert «mens hun var i ferd med å overlevere dokumenter til en tredjesekretær ved den sovjetiske ambassaden i Oslo». Foto: NTB Scanpix.
1977 - Gunvor Galtung Haavik arrestert for spionasje
Funksjonær i Utenriksdepartementet, Gunvor Galtung Haavik, ble pågrepet 27. januar 1977 ved Bråten stasjon i Oslo, under et møte med sin kontakt ved den sovjetiske ambassaden i Oslo. I avhør tilstod hun at hun hadde vært i KGB-tjeneste i 27 år. Det kom ikke til rettssak, da Galtung Haavik døde av en hjertelidelse i varetekt, 5. august 1977. SNL.
Unge opprørssoldater i Mogadishu, 29. januar 1991, dager etter president Siad Barres flukt. Scanpix/AP.
1991 - Borgerkrigen i Somalia: President Barre flykter
Somalias president Muhammed Siad Barre flykter fra hovedstaden Mogadishu som følge av borgerkrigen i landet. Han døde siden i eksil i Nigeria. Barre grep makten i Somalia ved et ublodig militærkupp i 1969. Somalia er i dag et av de mest kjente eksemplene på en «fallert stat» i kjølvannet av den kalde krigens opphør. SNL. Les også: Somalia får norsk statsminister (februar 2017)

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev