Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1880 - En lysende idé!

Patenttegningene for Edisons versjon av lyspæren. Scanpix/AP.

1880 - En lysende idé!

Thomas Alva Edison ble tilkjent amerikansk patent på «en forbedret glødelampe» 27. januar 1880. Altså det vi kjenner som en lyspære, den vanligste typen elektrisk lampe i det forrige århundret (utfaset mot 2016 i Norge og EU av hensyn til energieffektivitet). Den første anvendbare glødelampen ble bygd i New York allerede i 1854, og det var mye parallell utvikling. Wikipedia

1977 - Gunvor Galtung Haavik arrestert for spionasje

Den 65 år gamle UD-fullmektigen ble arrestert «mens hun var i ferd med å overlevere dokumenter til en tredjesekretær ved den sovjetiske ambassaden i Oslo». Foto: NTB Scanpix.

1977 - Gunvor Galtung Haavik arrestert for spionasje

Funksjonær i Utenriksdepartementet, Gunvor Galtung Haavik, ble pågrepet 27. januar 1977 ved Bråten stasjon i Oslo, under et møte med sin kontakt ved den sovjetiske ambassaden i Oslo. I avhør tilstod hun at hun hadde vært i KGB-tjeneste i 27 år. Det kom ikke til rettssak, da Galtung Haavik døde av en hjertelidelse i varetekt, 5. august 1977. SNL

1991 - Borgerkrigen i Somalia: President Barre flykter

Unge opprørssoldater i Mogadishu, 29. januar 1991, dager etter president Siad Barres flukt. Scanpix/AP.

1991 - Borgerkrigen i Somalia: President Barre flykter

Somalias president Muhammed Siad Barre flykter fra hovedstaden Mogadishu som følge av borgerkrigen i landet. Han døde siden i eksil i Nigeria. Barre grep makten i Somalia ved et ublodig militærkupp i 1969. Somalia er i dag et av de mest kjente eksemplene på en «fallert stat» i kjølvannet av den kalde krigens opphør. SNL. Les også: Somalia får norsk statsminister (februar 2017)