Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1709 -  «Virkelighetens Robinson Crusoe» reddet

Illustrasjonen skal vise Selkirk som ble reddet av skipet «Duke» i 1709. Foto: Robert C. Leslie / Wikimedia Commons

1709 -  «Virkelighetens Robinson Crusoe» reddet

Alexander Selkirk kalles «virkelighetens Robinson Crusoe», fordi han ble etterlatt på en øde øy i over fire år. Dette skjedde etter han la ut på en ekspedisjon med kapteinen Thomas Stradling. De to havnet i en krangel på Juan-Fernández-øyene utenfor Chile, og da bestemte kapteinen seg for å forlate Selkirk på øya. Etter fire og et halvt år ble han endelig reddet, 2. februar 1709. Wikipedia. 

1942 - Osvald-gruppen sprengte Øst-og Vestbanestasjonen

Østbanestasjonen i 1942. Nazistbannerne var hengt opp fordi Heinrich Himmler skulle komme på besøk til Oslo. Foto: Oslo byarkiv / Wikimedia Commons

1942 - Osvald-gruppen sprengte Øst-og Vestbanestasjonen

Dagen etter at Vidkun Quisling ble innsatt som ministerpresident, sprengte Osvald-gruppen (også kalt «Sabotasjeorganisasjonen») Øst-og Vestbanestasjonen i Oslo i protest. Lederen for aksjonen, Asbjørn Sunde, skrev i ettertid at meningen med sprengningene ikke var å skade noen, men å «skremme vettet av [NS-folkene]». Ingen ble skadet da bombene gikk av. Wikipedia.

1983 - NRKs tekst-tv starter sendingene

Dette bildet er fra 1998, da mange fortsatt brukte tekst-tv. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix

1983 - NRKs tekst-tv starter sendingene

I februar 1983 startet NRK sine sendinger på tekst-tv. Sendingene var revolusjonerende på den tiden, bl.a. fordi de ikke var avhengige av fast sendetid. Her fant man værmelding, matoppskrifter og programoversikt. I 2016 stengte TV2 sin tekst-tv, men NRKs fortsatt var oppe og gikk i 2017, med ca. 400.000 daglige brukere. NRK.