På denne dag – 2. februar

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Illustrasjonen skal vise Selkirk som ble reddet av skipet «Duke» i 1709. Foto: Robert C. Leslie / Wikimedia Commons
1709 - «Virkelighetens Robinson Crusoe» reddet
Alexander Selkirk kalles «virkelighetens Robinson Crusoe», fordi han ble etterlatt på en øde øy i over fire år. Dette skjedde etter han la ut på en ekspedisjon med kapteinen Thomas Stradling. De to havnet i en krangel på Juan-Fernández-øyene utenfor Chile, og da bestemte kapteinen seg for å forlate Selkirk på øya. Etter fire og et halvt år ble han endelig reddet, 2. februar 1709. Wikipedia. 
Østbanestasjonen i 1942. Nazistbannerne var hengt opp fordi Heinrich Himmler skulle komme på besøk til Oslo. Foto: Oslo byarkiv / Wikimedia Commons
1942 - Osvald-gruppen sprengte Øst-og Vestbanestasjonen
Dagen etter at Vidkun Quisling ble innsatt som ministerpresident, sprengte Osvald-gruppen (også kalt «Sabotasjeorganisasjonen») Øst-og Vestbanestasjonen i Oslo i protest. Lederen for aksjonen, Asbjørn Sunde, skrev i ettertid at meningen med sprengningene ikke var å skade noen, men å «skremme vettet av [NS-folkene]». Ingen ble skadet da bombene gikk av. Wikipedia.
Arkivfoto fra 1998. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix
1983 - NRKs tekst-tv starter sendingene
I februar 1983 startet NRK sine sendinger på tekst-tv. Sendingene var revolusjonerende på den tiden, bl.a. fordi de ikke var avhengige av fast sendetid. Her fant man værmelding, matoppskrifter og programoversikt. I 2016 stengte TV2 sin tekst-tv, men NRKs fortsatt var oppe og gikk i 2017, med ca. 400.000 daglige brukere. NRK.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev