Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1995 - Første kvinnelige romferge-kommandør

Collins under en pressekonferanse på Kennedy Space Center i 2005. Foto: Peter Cosgrove / AP

1995 - Første kvinnelige romferge-kommandør

Eileen Collins ble rekruttert til NASAs astronautprogram i 1990, og i 1995 ble hun den første kvinnelige kommandøren, om bord på romfergen Discovery. Hun ble også den første kvinnen som har vært gravid i rommet, men etter dette måtte alle kvinnelige astronauter avlegge negativ graviditetstest før en romferd. Collins pensjonerte seg i 2006. Wikipedia, Space.com.

1998 - Millitærfly flyr inn i taubane - 20 personer drept

Redningsmannskapet inspiserte den ødelagte gondolen dagen etter. Foto: Felice Calabro / AP

1998 - Millitærfly flyr inn i taubane - 20 personer drept

20 personer ble drept da et fly fløy inn i en taubane i Nord-Italia. Taubanen gikk fra sentrum av Cavalese til vintersportsstedet Cermis. Det var et amerikansk millitærfly som forårsaket ulykken, og det kom senere frem at pilotene skal ha fløyet for lavt slik at pilotene kunne «ha det gøy» og «ta bilder av landskapet». Wikipedia, Dagbladet.  

1959 - Dagen «musikken døde»

I nærheten av Clear Lake i Iowa ble det satt opp et minnesmerke til de tre musikerne. Foto: Charlie Neibergall / AP

1959 - Dagen «musikken døde»

Rockestjernene Buddy Holly, Ritchie Valens og J.P Richardson var på vei til neste stopp på turneen i Midtvesten i USA, da flyet deres styrtet. Alle ombord omkom. Årsaken til ulykken skal ha vært menneskelig svikt, men også at piloten fikk for dårlig informasjon om været. Ulykken inspirerte Don McLean til å skrive «American Pie», der han synger om «dagen musikken døde». Wikipedia, Side3.