Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1163 - Slaget på Re

«Erling Skakke og mennene hans går over åa». Illustrasjon av Erik Werenskiold. Via Wikimedia.

1163 - Slaget på Re

Erling Skakke slo Sigurd jarl ved det første slaget på Re i Vestfold under borgerkrigstiden. Jarlen og hans menn var lojale til kongsemnet Sigurd Markusfostre, som unnslapp til Nidaros. Han ble siden fanget utenfor Bergen og halshogd. Det neste slaget på Re sto mellom Magnus Erlingsson og birkebeinerne i 1177. WikipediaSNL.

1988 - Krigen i Nagorno-Karabakh

Aserbajdsjansk drone skutt ned i separatistregionen Nagorno-Karabakh 4. april 2016, da det på ny var kraftige sammenstøt i området. Scanpix/AP.

1988 - Krigen i Nagorno-Karabakh

Etniske armenere i enklaven Nagorno-Karabakh kjempet for løsrivelse fra Aserbajdsjan fra 1988-1994, med Armenias støtte. 20. februar 1988 erklærte parlamentet i regionen å slutte seg til Armenia, til sterke protester fra etniske aserbajdsjanere. Tusener ble drevet på flukt. I dag fungerer enklaven i praksis som egen stat, med nære bånd til Armenia. Wikipedia, SNL

1472 - Orknøyene annekteres

Motiv fra Orknøyene ved Paul Wordingham/Flickr (CC BY 2.0).

1472 - Orknøyene annekteres

Orknøyene hadde norsk bosetning fra 800-tallet, men da danske kong Christian I skulle gifte bort sin datter til skotske kong Jakob III valgte han å pantsette øyene til medgiften (og Shetland året etter). I 1472 ble øyene annektert av den skotske kronen. Danmark avstod Shetland i 1590. Det skotske parlament erkjente i 1567 plikt til å opprettholde norske lover, men skotsk rett fikk med tiden forrang. Wikipedia, SNL