På denne dag – 20. februar

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

«Erling Skakke og mennene hans går over åa». Illustrasjon av Erik Werenskiold. Via Wikimedia.
1163 - Slaget på Re
Erling Skakke slo Sigurd jarl ved det første slaget på Re i Vestfold under borgerkrigstiden. Jarlen og hans menn var lojale til kongsemnet Sigurd Markusfostre, som unnslapp til Nidaros. Han ble siden fanget utenfor Bergen og halshogd. Det neste slaget på Re sto mellom Magnus Erlingsson og birkebeinerne i 1177. WikipediaSNL.
Aserbajdsjansk drone skutt ned i separatistregionen Nagorno-Karabakh 4. april 2016, da det på ny var kraftige sammenstøt i området. Scanpix/AP.
1988 - Krigen i Nagorno-Karabakh
Etniske armenere i enklaven Nagorno-Karabakh kjempet for løsrivelse fra Aserbajdsjan fra 1988-1994, med Armenias støtte. 20. februar 1988 erklærte parlamentet i regionen å slutte seg til Armenia, til sterke protester fra etniske aserbajdsjanere. Tusener ble drevet på flukt. I dag fungerer enklaven i praksis som egen stat, med nære bånd til Armenia. Wikipedia, SNL.
Motiv fra Orknøyene ved Paul Wordingham/Flickr (CC BY 2.0).
1472 - Orknøyene annekteres
Orknøyene hadde norsk bosetning fra 800-tallet, men da danske kong Christian I skulle gifte bort sin datter til skotske kong Jakob III valgte han å pantsette øyene til medgiften (og Shetland året etter). I 1472 ble øyene annektert av den skotske kronen. Danmark avstod Shetland i 1590. Det skotske parlament erkjente i 1567 plikt til å opprettholde norske lover, men skotsk rett fikk med tiden forrang. Wikipedia, SNL.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev