På denne dag – 27. februar

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Kong Harald åpner det 162. Storting i 2017. Utkast til maleriet «Eidsvoll 1814» på veggen ble laget i 1882, da statsrådsaken sto på som verst. Scanpix.
1884 - Dom i riksrettssaken
Et skritt i retning parlamentarisme i Norge ble tatt da Venstre seiret i riksrett mot statsminister Christian Selmer og hans Høyre-regjering. Striden handlet om en grunnlovsendring for at regjeringens medlemmer skulle ha møterett i Stortinget. Kong Oscar II aksepterte opposisjonens seier, og lot Johan Sverdrup danne regjering. SNL.
Norsk Hydros hydrogenfabrikk på Vemork, fotografert i 1935. Foto: A.B. Wilse, via Wikimedia.
1943 - Tungtvannsaksjonen
Spesialtrente sabotører ødela produksjonsutstyr og beholdningen av tungtvann ved Vemork kraftstasjon i Rjukan. Tungtvannsaksjonen var en en serie militære sabotasjeaksjoner mot Norsk Hydros anlegg. Bakgrunnen var frykten for at tungtvannet kunne brukes ved produksjon av atomvåpen. SNL.
Riksdagsbygningen i Berlin brenner 27. februar 1933. Scanpix/AP.
1933 - Riksdagsbrannen
Riksdagsbygningen i Berlin ble satt i brann og ødelagt, en måned etter at Hitler ble tatt i ed som kansler. Myndighetene ga kommunister skylden, og brannen ble fulgt av en terrorbølge mot nazistenes motstandere. Det ble lenge antatt at riksdagsbrannen var en nazistisk provokasjon, men dette er fremdeles omstridt. SNL, Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev