Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1564 - Frigjøringen av Steinvikholm

"Slottet på Steinvikholmen". Foto: Frank T/Sulthan66 via Wikimedia (CC BY-SA 4.0).

1564 - Frigjøringen av Steinvikholm

Claude Collart ble under sjuårskrigen satt til å lede angrepet mot Midt-Norge på Sveriges vegne. I 1564 krysset han fjellene og erobret Steinvikholm med 4000 mann. Samme år ble det samlet en norsk styrke under Erik Munk, som tok Trondheim tilbake. Franskmannen ble tatt til fange og ført til Danmark. SNL.no.

1960 - Det store chilenske jordskjelvet

Foto: Scanpix/AP.

1960 - Det store chilenske jordskjelvet

Valdivia-skjelvet i Chile er det kraftigste som har blitt målt (per 2017), med en styrke på 9,5. Skjelvet hadde sitt episenter 570 km sør for hovedstaden Santiago. Det er stor usikkerhet om hvor mange som mistet livet, med anslag fra 1000-6000, og voldte store materielle ødeleggelser. Wikipedia, SNL.

1849 - President Lincolns patent

President Abraham Lincolns plantegninger til U.S. Patent No. 6469. Fra Google Patents, via Wikimedia.

1849 - President Lincolns patent

USAs president Abraham Lincoln fikk 22. mai 1849 patent på en oppfinnelse for å heve elvebåter over grunner og andre hindringer. Ideen var å bruke vanntette, oppblåsbare belger til å løfte farkostene. Oppfinnelsen ble aldri produsert i fullskala. Les også: Fem fantastiske oppfinnelser som ikke er realisert