På denne dag – 19. mai

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

H. Brun (1893), via Verdal historielag.
1893 - Verdalsraset
Stort leirskred i Nord-Trøndelag natt til 19. mai. 116 omkom og et stort antall husdyr mistet livet, 105 gårder ble rasert. Skredet omfattet 14,5 km², og endret landskapet i området. Årsaken var utglidning av leirmasser langs Verdalselva. SNL. Takk til Verdal historielag for foto.
NTB Scanpix. Marcus Thrane var påvirket av den franske Februarrevolusjonen.
1850 - Thranittenes bønn
Arbeiderforeningene, en bevegelse der Marcus Thrane var en viktig skikkelse, overleverte sin petisjon med krav om reformer til kong Oscar 1. Det politiske bønneskriftet var undertegnet av nærmere 13.000, og inneholdt blant annet krav om allmenn stemmerett, skolereform og bedring av husmennenes kår. SNL.
Via Wikimedia Commons.
1536 - Anne Boleyn henrettet
Henrik 8s andre kone, Anne Boleyn, hadde vært Englands dronning fra 1533. Kong Henriks ønske om å gifte seg var katalysator for Englands brudd med pavekirken. I 1536 var kjærligheten forbi. På kongens ordre ble Boleyn pågrepet, etterforsket og dømt for utroskap og høyforræderi. Hun etterlot en datter, den senere dronning Elizabeth 1. SNL, Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev