Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1893 - Verdalsraset

Etter skredet. Foto: H. Brun (1893), via Verdal historielag.

1893 - Verdalsraset

Stort leirskred i Nord-Trøndelag natt til 19. mai. 116 omkom og et stort antall husdyr mistet livet, 105 gårder ble rasert. Skredet omfattet 14,5 km², og endret landskapet i området. Årsaken var utglidning av leirmasser langs Verdalselva. SNL. Takk til Verdal historielag for foto. 

1850 - Thranittenes bønn

Marcus Thrane var sterkt påvirket av den franske Februarrevolusjonens ideer. Arkiv: NTB Scanpix.

1850 - Thranittenes bønn

Arbeiderforeningene, en bevegelse der Marcus Thrane var en viktig skikkelse, overleverte sin petisjon med krav om reformer til kong Oscar 1. Det politiske bønneskriftet var undertegnet av nærmere 13.000, og inneholdt blant annet krav om allmenn stemmerett, skolereform og bedring av husmennenes kår. SNL.

1536 - Anne Boleyn henrettet

Portrett av Anne Boleyn malt noen år etter hennes død. Illustrasjon via Wikimedia Commons.

1536 - Anne Boleyn henrettet

Henrik 8s andre kone, Anne Boleyn, hadde vært Englands dronning fra 1533. Kong Henriks ønske om å gifte seg var katalysator for Englands brudd med pavekirken. I 1536 var kjærligheten forbi. På kongens ordre ble Boleyn pågrepet, etterforsket og dømt for utroskap og høyforræderi. Hun etterlot en datter, den senere dronning Elizabeth 1. SNL, Wikipedia