På denne dag – 12. mai

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Foto: Nasjonalbiblioteket. Luftskipet på Ciampino-flyplassen, mars 1926.
1926 - «Norge» passerer polpunktet
Luftskipet «Norge» ble bygget i Italia av ingeniøren Umberto Nobile. Roald Amundsen og Nobile brukte skipet da de fløy over Nordpolen i 1926. Det var første gang et luftfartøy gjennomførte en flyvning mellom Europa og Amerika over Arktis.
«Berlinere lytter til antikommunistiske taler» foran rådhuset i Vest-Berlin 12. mai 1949. Scanpix/AP.
1949 - Sovjet hever Berlin-blokaden
Skjerpede motsetninger mellom sovjetiske og vestlige okkupasjonsmyndigheter i Tyskland etter andre verdenskrig førte til Sovjets blokade av land- og sjø-forbindelsene til Vest-Berlin, fra juni 1948. Som svar åpnet vestmaktene en luftbro med forsyninger via fly. Blokaden fikk ingen virkning, og ble opphevet 12. mai 1949. SNL.no
Fra Jamstellingsvedtaket 1885 (Public domain). Via SNL.no.
1885 - Landsmål offisielt skriftspråk
12. mai 1885 vedtar Stortinget at riksmål og «det norske Folkesprog» (landsmål, senere nynorsk) skal likestilles i skoleverket og offisiell korrespondanse. Faksimilen viser representantfremlegget som var grunnlaget for vedtaket. Les også: Dette lurer Internett på om norsk språk

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev