Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1944 - For mange gutter på skauen

NTB arkiv. Fra høsten '44 ble det opprettet leire for Milorg flere steder, hvor det ble gitt opplæring i sabotasje og våpenbruk.

1944 - For mange gutter på skauen

4. august 1944 kl. 11.40 etterlyste Statspolitiet i Kristiansand Carl A. Wendt (21). De var redd han forsøkte å flykte til Sverige. På dette tidspunktet var det «for mange gutter på skauen». Bare i Oslo-området antas det at 6.500 gutter lå i dekning for å unngå Arbeidstjenesten. Les mer om problemene det skapte for motstanden, i serien «Krigssommeren».

1704 - Gibraltar erobret av britiske og nederlandske styrker

På Gibraltars 6,7 km2 finner man 32.000 innbyggere, en britisk marinebase og berberaper, de eneste viltlevende apene i Europa. Scanpix/AP.

1704 - Gibraltar erobret av britiske og nederlandske styrker

Under den spanske arvefølgekrig, ble Gibraltar erobret av britiske og nederlandske styrker. Det lille territoriet sør på Den iberiske halvøy tilfalt England ved Utrecht-freden i 1713, og er fremdeles en britisk kronkoloni. Under andre verdenskrig spilte Gibraltar en viktig rolle for de alliertes krigføring i Middelhavet. Spania har i etterkrigstiden opprettholdt sitt krav på halvøya. SNL.

1901 - Louis Armstrong født

Folk sov i kø for å sikre seg billetter til Armstrongs Oslo-konsert på Colosseum kino høsten 1952. Foto: Aktuell/Scanpix.

1901 - Louis Armstrong født

Den amerikanske jazzmusikeren Louis Armstrong (1901-1971) ble født i New Orleans. I 1927 dannet han sitt eget orkester i Chicago, og siden ble han stadig mer kjent. Han opptrådte første gang i Oslo i 1933, og besøkte Norge ved flere anledninger. Hør hans fremføring av «They Can't Take That Away From Me» med Ella Fitzgerald hos Spotify. SNL.