Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1938 - «Krystallnatten»

Butikk i Wien 10. nov. '38. 1400 synagoger og bedehus samt flere tusen butikker, leiligheter og gravsteder ble rasert. Wikimedia.

1938 - «Krystallnatten»

Den tyske regjeringen regisserte angrep mot jøder og jødiske interesser i «Det tredje riket». «Rikskrystallnatten» viser til glass fra knuste vinduer, og var nazipartiets eget begrep. Hendelsene ble søkt fremstilt som folkelig raseri, men ble i stor grad utført av paramilitære i SA og SS. Markerte starten på den mer systematiske forfølgelsen av jøder og andre grupper. SNL.

1881 - Vesteraalens Dampskibsselskab stiftet (senere Hurtigruten)

DS «Vesteraalen» under sin første seiling som hurtigrute i 1893. Foto: Hurtigruten.no/ Hurtigrutemuseet.

1881 - Vesteraalens Dampskibsselskab stiftet (senere Hurtigruten)

Rederiet ble stiftet på Stokmarknes med Richard With som initiativtaker, og startet den første Hurtigruten i 1893. Drev rutefart langs kysten og cruiselinjer til bl.a. Svalbard. Fusjonert med Ofotens Dampskibsselskab i 1988. Det nye selskapet fusjonerte i 2006 med Troms Fylkes Dampskibsselskap, og dannet Hurtigruten Group. Wikipedia, SNL.

1871 - «Dr. Livingstone, formoder jeg?»

En tegner har sett for seg møtet mellom Stanley og Livingstone. University of Southern California/Wikimedia.

1871 - «Dr. Livingstone, formoder jeg?»

Pressemannen Henry Stanley hadde fått i oppdrag av New York Herald å lete etter den britiske misjonæren David Livingstone, som hadde forsvunnet i Afrika. Etter 236 dagers reise fant han Livingstone ved Tanganyikasjøen 10. november 1871. Han skal ha hilst Livingstone med den berømte frasen i tittelen. SNL.