På denne dag – 8. november

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Lars Jakobsen Hætta var en av fem som ble dømt til døden. Han fikk straffen omgjort til livsvarig fengsel. Benådet 1867. Foto: Sophus Tromholt/Scanpix.
1852 - Kautokeino-opprøret
En flerårig konflikt mellom samiske læstadianere, som var motstandere av brennevinshandelen, og den ikke-samiske ledelsen i Kautokeino toppet seg natt til 8. november 1852. 35 væpnede voksne og 22 barn satte mot kirken, og det kom til sammenstøt der handelsmannen og lensmannen ble drept, og presten pisket. Opprøret ble slått ned av andre samer. SNL.
Utsnitt av det første røntgenbildet. Hånden til Röntgens kone, Anna Bertha Ludwig, med en ring på fingeren. Wikimedia.
1895 - Röntgen oppdager røntgenstråler
Den tyske fysikeren Wilhelm C. Röntgen gransket elektriske utladninger i gasser under lavt trykk, da han 8. november 1895 klarte å påvise «X-stråler». Han fant at disse kunne brukes til å gjennomlyse stoffer, og lage fotografiske skyggebilder av skjelettene til levende mennesker. SNL. Les også: Utrolige røntgenbilder
Scener fra «Blodbadstavlen», et propagandaverk Gustav Vasa fikk laget få år etter hendelsene i Stockholm. Via Wikimedia.
1520 - «Stockholms blodbad»
Massehenrettelsene av nærmere 100 menn i Stockholm mellom 8. og 9. november 1520 kom i kjølvannet av kroningen av Christian 2. Kongen og hans tilhengere satte i gang et kupp, der kongens adelige motstandere i Sturepartiet ble dømt som kjettere, og umiddelbart henrettet. Siden kom turen til borgerskap og andre grupper. SNL.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev