Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1299 - Håkon V Magnusson blir konge av Norge

Steinhode fra Nidarosdomen kan forestille Håkon V Magnusson. Foto fra Johan Meyers bok om domkirken (1914), via Wikimedia.

1299 - Håkon V Magnusson blir konge av Norge

Håkon V Magnusson var siste konge i Sverreættens mannslinje, og regjerte til sin død i 1319. Han startet byggingen av Akershus festning, og var første konge kronet i Oslo. Byen fikk fast kanselli og riksarkiv, men Håkon oppholdt seg like ofte i Bergen og Tunsberg. Han førte en aktiv nordisk politikk som bidro til senmiddelalderens unioner. SNL

1993 - EF blir EU

EU-tilhengere demonstrerer utenfor i London 2017, i forbindelse med Storbritannias utmelding av EU. Scanpix/EPA.

1993 - EF blir EU

Maastricht-traktaten mellom medlemslandene i det daværende EF trådte i kraft, og omdannet det europeiske fellesskapet til Den europeiske union (EU). Avtalen inkluderte enighet om politisk, økonomisk og monetær union, samt planer for felles utenriks- og sikkerhetspolitikk. Avtalen ble revidert i 2009 og er i dag del av den større Lisboa-traktaten. SNL.

1997 - Til topps med Barbie Girl

Lene Nystrøm og René Dif på scenen med Aqua i København høsten 1997. Scanpix/POLFOTO.

1997 - Til topps med Barbie Girl

Norsk-danske Aqua skjøt til topps på britiske Official Singles Chart med «Barbie Girl». Singelen fra debutalbumet Aquarium lå på topp i tre uker, og gjorde det godt i en rekke andre land. I USA kom den til sjuende plass på Billboard Hot 100-listen. Vokalist Lene Nystrøm kan ifølge SNL kalles Norges mestselgende artist med 30 millioner solgte album og singler. Wikipedia.