På denne dag – 28. oktober

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Mussolini (i midten t.v.) deltok ikke på hele marsjen, men poserte for fotografene på enkelte strekninger. Scanpix/AP.
1922 - «Marsjen mot Roma»
Det italienske fascistpartiet, ledet av Benito Mussolini, organiserte en marsj til Roma med 26.000 av de paramilitære «svartskjortene». Deltakerne som ikke ble stanset av politiet ankom Roma 28. oktober 1922. Kong Viktor Emmanuel III nektet å underskrive den fungerende statsministerens ordre om unntakstilstand, og ba isteden Mussolini danne regjering. Wikipedia.
Tresnitt fra «Frank Leslies illustrerte avis» 9. oktober 1886 viser hvordan statuen ble satt sammen etter transport. Faksimile: loc.gov.
1886 - Frihetsstatuen avdukes
Kobberstatuen av en kvinne med takket krone og slavelenker under føttene var en gave til USA fra det franske folk. Statuen står på Liberty Island, ved munningen av Hudsonelva. I 1903 fikk sokkelen inngravert Emma Lazarus' sonett om USA som et land av innvandrere: «Gi meg dine trette, dine fattige/ dine forhutlede skarer, som lengter etter å puste fritt». 204 tonn, 93 meter. Wikipedia.
Vadsø høsten 1944. Tyskerne setter fyr på byen. Arkivfoto: Scanpix/NTB.
1944 - Nazi-Tyskland brenner Finnmark og Nord-Troms
Etter at Sovjet gikk inn i Finnmark ga Hitler ordre om tysk tilbaketrekking til Lyngen i Troms. «Den brente jords taktikk» ble benyttet; 50.000 sivile tvangsevakuert, 11.000 boliger og mengder infrastruktur brent. Skadene er anslått til en tredel av de materielle krigsskadene i Norge. Norgeshistorie.no. Se også: Sovjetiske bilder fra frigjøringen

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev