Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1950 - Oslo byrett forbyr norsk film

Filmplakat via IMDb.

1950 - Oslo byrett forbyr norsk film

Tancred Ibsen, en av Norges mest innflytelsesrike regissører, hadde laget en film basert på romanen om lensmannsdrapene på Hønefoss i 1926, «To mistenkelige personer». Den gjenlevende gjerningsmannen gikk til sak for å stanse filmen, og Oslo byrett nedla visningsforbud 27. oktober 1950. Dommen ble opprettholdt i Høyesterett. I dag kan filmen leies via Filmarkivet.

312 - Keiserens drøm

Khi-rho-symbolet på en sarkofag fra det 4. århundret, med de greske bokstavene alfa og omega. Via Wikimedia.

312 - Keiserens drøm

Keiser Konstantin den store skal ifølge samtidige kilder ha hatt en visjon før slaget ved Pons Milvius. Her fikk han beskjed om å bruke det dengang lite kjente kristne symbolet Khi-rho (bildet) i slaget. Han vant, og ble enehersker i Romerriket. Dette fikk stor betydning for kristendommens videre spredning og aksept. Keiseren lot seg selv ikke døpe før på dødsleiet. Wikipedia, SNL.

1939 - John Cleese født

John Cleese (2 f.h.) i rollen som Basil Fawlty i «Fawlty Towers» (Hotell i særklasse). Foto fra serien via IMDb.

1939 - John Cleese født

Den engelske produsenten og komikeren John Marwood Cleese var på slutten av 60-tallet med på å grunnlegge komikergruppen Monty Python, som lagde flere tv-serier for BBC og fire spillefilmer. I Norge er han også godt kjent for «Hotell i særklasse», som han lagde med sin første (av fire) koner, Connie Booth, på 70-tallet. Wikipedia.