På denne dag – 29. oktober

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Meglere på New York-børsen, dagen etter det innledende kraftige kursfallet 24. oktober 1929. Scanpix/AP.
1929 - Wall Street-krakket
Sammenbruddet på New Yorks fondsbørs toppet seg på «den svarte tirsdagen» 29. oktober 1929. I løpet av få dager hadde verdiene i det amerikanske aksjemarkedet blitt nesten halvert, i det hittil verste aksjeraset i amerikansk historie. Krakket innledet en finanskrise og en 12 år lang depresjon i internasjonal økonomi. SNL.
Senator John H. Glenn trener i vektløs tilstand ombord i romfergen Discovery, 4. november 1998. Scanpix/AP.
1998 - Tilbake til rommet, 77 år
John Glenn ble i 1962, 40 år gammel, den femte personen i verdensrommet, og den første amerikaneren til å gå i bane rundt jorda. I 1998, mens den da 77 år gamle Glenn fremdeles satt som senator for Demokratene, vendte han tilbake med romfergen Discovery, som den eldste astronauten til da. Glenn døde i 2016. Wikipedia.
Tyrkiske soldater marsjerer inn i Konstantinopel i oktober 1923. Byen skiftet navn til Istanbul i 1930. Scanpix.
1923 - Republikken Tyrkia
Det osmanske imperiet brøt sammen etter første verdenskrig. I 1923 ble den tyrkiske republikken opprettet, med Mustafa Kemal (senere: Kemal Atatürk, «tyrkernes far») som president. Den nye eliten ville omdanne Tyrkia til en moderne nasjonalstat, betraktet Vesten som ideal og Islam som et hinder for utvikling. SNL. Les også: – Frykter borgerkrig (2017)

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev