Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1957 - Den sovjetiske romhunden Laika

Hunden Laika var det første levende vesen som ble sendt ut i verdensrommet. Sputnik 2 i 1957. Foto: Scanpix/NOVOSTI

1957 - Den sovjetiske romhunden Laika

Løshunden Laika fra Moskva ble skutt opp med den sovjetiske satellitten Sputnik 2, og ble det første levende vesen i bane rundt Jorden. Laika døde etter omkring 5-7 timer, trolig av overoppheting. Eksperimentet tok sikte på å bevise at en levende passasjer kunne overleve det å bli sendt ut i bane, i et miljø uten tyngdekraft. SNL. Les også: – Laika betalte en høy pris

1906 - SOS

Telegrafistene på Titanic brukte «SOS» og det eldre «CQD»-signalet om hverandre da skipet sank i 1912. Motiv: W. Stöwer/Wikimedia.

1906 - SOS

Nødsignalet SOS i morsetegn ble etablert som internasjonal standard ved Den andre internasjonale radiotelegrafiske konferansen i Berlin. S er tre prikker i morsealfabetet, mens O er tre streker. SOS er det eneste signalet med ni elementer i morsekode, og erstattet med tiden «CQD». Vardø radio var en av de siste til å stenge sin telegraftjeneste, i 2002. Wikipedia, NTB.   

1957 - Wilhelm Reich dør i fengsel

Demonstrasjon av «orgonakkumulator», 50-tallet i USA. Foto: FDA/Wikimedia.

1957 - Wilhelm Reich dør i fengsel

Den østerrikske psykoterapeuten Wilhelm Reich var tidligere elev av Sigmund Freud. I løpet av 30-tallet utviklet han en omstridt teori om «den kosmiske energien orgon». Myndighetene i USA reiste i 1954 svindelsak mot ham, og «orgonapparater» ble forbudt. I 1957 døde han i fengsel. Under sitt Norges-opphold 1934-39 var Reich en inspirator for flere i norsk åndsliv. SNL, Wikipedia