På denne dag – 3. november

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Hunden Laika var det første levende vesen som ble sendt ut i rommet fra jorden. Foto: Scanpix/NOVOSTI
1957 - Den sovjetiske romhunden Laika
Løshunden Laika fra Moskva ble skutt opp med den sovjetiske satellitten Sputnik 2, og ble det første levende vesen i bane rundt Jorden. Laika døde etter omkring 5-7 timer, trolig av overoppheting. Eksperimentet tok sikte på å bevise at en levende passasjer kunne overleve det å bli sendt ut i bane, i et miljø uten tyngdekraft. SNL. Les også: – Laika betalte en høy pris
Telegrafistene på Titanic brukte «SOS» og det eldre «CQD»-signalet om hverandre da skipet sank i 1912. Motiv: W. Stöwer/Wikimedia.
1906 - SOS
Nødsignalet SOS i morsetegn ble etablert som internasjonal standard ved Den andre internasjonale radiotelegrafiske konferansen i Berlin. S er tre prikker i morsealfabetet, mens O er tre streker. SOS er det eneste signalet med ni elementer i morsekode, og erstattet med tiden «CQD». Vardø radio var en av de siste til å stenge sin telegraftjeneste, i 2002. Wikipedia, NTB.
Demonstrasjon av «orgonakkumulator», 50-tallet i USA. Foto: FDA/Wikimedia.
1957 - Wilhelm Reich dør i fengsel
Den østerrikske psykoterapeuten Wilhelm Reich var tidligere elev av Sigmund Freud. I løpet av 30-tallet utviklet han en omstridt teori om «den kosmiske energien orgon». Myndighetene i USA reiste i 1954 svindelsak mot ham, og «orgonapparater» ble forbudt. I 1957 døde han i fengsel. Under sitt Norges-opphold 1934-39 var Reich en inspirator for flere i norsk åndsliv. SNL, Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev