Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1944 - MS Rigel bombet i Nordland

Rigelmonumentet på Tjøtta. Foto: Forsvarets museer/digitaltmuseum.no.

1944 - MS Rigel bombet i Nordland

MS Rigel ble angrepet av britiske fly utenfor øya Tjøtta i Nordland. Skipet var rekvirert som fangeskip av tyskerne, og på vei fra Alta til Trondheim med 2.351 sovjetiske og jugoslaviske krigsfanger. Angrepet førte til en av historiens største skipskatastrofer, med 2.570 omkomne. De russiske ofrene er gravlagt på Tjøtta. SNL. Les også: Krigskirkegården på Tjøtta gjenåpnet (2016)

1095 - Paven oppfordrer til korstog

Konsilet, slik den franske kunstneren Jean Colombe så for seg det kirkelige toppmøtet omtrent 400 år senere. Via Wikimedia.

1095 - Paven oppfordrer til korstog

Det første korstog (1095-1099) ble det første av en rekke kristne europeiske militærtog mot «Det hellige land». Initiativet kom under en tale pave Urban 2. holdt ved Konsilet i Clermont, 27. november 1095. Bakgrunnen for talen var en appell fra den bysantinske keiseren Alexios I Komnenos, som ba vesten om hjelp mot de tyrkiske seldsjukkene. WikipediaSNL.

1909 - Kong Haakon 7. åpner Bergensbanen

Fra en spisevogn på Bergensbanen i åpningsåret Küenholdt-postkort/Wikimedia.

1909 - Kong Haakon 7. åpner Bergensbanen

«Vårt slektledds storverk», sa Kong Haakon 7. ved åpningen av Bergensbanen. Byggingen hadde gitt store tekniske utfordringer, ikke minst på den 100 km lange høyfjellsstrekningen mellom Mjølfjell og Geilo. Det ble bygget veier over fjellet og kraftverk for å gjennomføre byggingen. Det meste av dagens bane følger samme trasé som den gang. SNL, Wikipedia