På denne dag – 21. november

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Edison med sin andre fonograf, i Washington 1878. Foto: Mathew Brady/Loc.gov, via Wikimedia.
1877 - Edison annonserer fonografen
Den amerikanske oppfinneren Thomas Edison bygde fonografen. Det var den første maskinen som både kunne ta opp og spille av lyd, og en forløper til grammofonen. Lydsporet ble inngravert på tinnfolie rundt en roterende sylinder, og spilt av ved hjelp av en stift (som på en platespiller). Wikipedia. Les også: – Edison lagde verdens første kattevideo
Denne datamaskinen, SDS Sigma-7, utgjorde den første noden i ARPANET i 1969. Foto: Andrew Adams/Flickr.com (CC BY-SA 2.0).
1969 - «Internetts røtter» kobles opp
ARPANET var forløperen til dagens Internett. Nettet knyttet først sammen institusjoner i USA. Den første permanente koblingen var mellom University of California og Stanford-instituttet 21. november 1969. NORSAR i Norge fikk i 1973 den første internasjonale forbindelsen. Nettet var militært finansiert, men hadde sivil bruk. Det ble stengt i 1990. SNL, Wikipedia.
Slobodan Milosevic (Serbia), Alija Izetbegovic (Bosnia-Hercegovina) og Franjo Tudjman (Kroatia) samt USAs utenriksminister Warren Christopher 21. november 1995. Scanpix/Reuters.
1995 - Enighet om Dayton-avtalen
Forhandlingene etter borgerkrigen i eks-Jugoslavia foregikk på en amerikansk militærbase i Ohio. Presidentene til Serbia, Kroatia og Bosnia-Hercegovina kom til foreløpig enighet 21. november 1995. Dayton-avtalen ble formelt signert i Paris desember 1995. Fredsavtalen gjorde slutt på den 43 måneder lange krigen i Bosnia, der 250.000 ble drept. SNL, Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev