Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1928 - Nobelpris til Sigrid Undset

Nobelprisvinner i litteratur 1928 Sigrid Undset (midten), sammen med to tyske Nobelprisvinnere i kjemi, Heinrich Wieland og Adolf Windau. Scanpix.

1928 - Nobelpris til Sigrid Undset

Svenska Akademien offentliggjorde at den norske forfatteren ville få Nobelprisen for litteratur i 1928. Komiteen la særlig vekt på hennes skildringer av Norden i middelalderen. Undset ga halvparten av prispengene til Legat for familier med psykisk utviklingshemmede barn. Resten fordelte hun mellom Legat for ubemidlede katolikker og Forfatterforeningens stipendiefond. NBL, Wikipedia.

1937 - Bergensbakken innvies av Birger Ruud

OL-vinner Birger Ruud stilte gjerne opp for å innvie Bergensbakken. Her i aksjon under et tidligere stevne. Scanpix/Scan-Foto: Arkiv.

1937 - Bergensbakken innvies av Birger Ruud

Dobbel OL-vinner Birger Ruud var i Bergen i et annet ærend, men sa seg villig til å teste byens nye hoppbakke nord for Rundemanen. Den var i bruk ti år: «Sist gang det ble hoppet i Bergensbakken var 14. mars 1948, et renn som mest huskes på grunn av værforholdene – med baktrekk som nådde storms styrke og over 40 prosent av hopperne falt», skriver Bergens byarkiv.

1889 - Jorda rundt på 72 dager med Nellie Bly, Dag 1

«Nellie Bly» (23 år) vinker leserne farvel før avreise. Hennes reise jorden rundt på 72 dager, 6 timer og 11 minutter var en sensasjonell rekord i 1889. Scanpix/AP.,

1889 - Jorda rundt på 72 dager med Nellie Bly, Dag 1

Elizabeth Seaman var en amerikansk journalist, som brukte pseudonymet Nellie Bly. Hun foreslo for avisen New York World å gjennomføre reisen skildret i Jules Vernes' «Jorden rundt på 80 dager». Den 40.071 km lange ferden startet 14. november 1889, da Bly gikk ombord i et dampskip mot Europa. Hun kom tilbake til New Jersey på 72 dager (via Asia og Stillehavet), ny rekord. Wikipedia