På denne dag – 14. november

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Nobelprisvinner i litteratur 1928 Sigrid Undset (midten), sammen med to tyske Nobelprisvinnere i kjemi, Heinrich Wieland og Adolf Windau. Scanpix.
1928 - Nobelpris til Sigrid Undset
Svenska Akademien offentliggjorde at den norske forfatteren ville få Nobelprisen for litteratur i 1928. Komiteen la særlig vekt på hennes skildringer av Norden i middelalderen. Undset ga halvparten av prispengene til Legat for familier med psykisk utviklingshemmede barn. Resten fordelte hun mellom Legat for ubemidlede katolikker og Forfatterforeningens stipendiefond. NBL, Wikipedia.
OL-vinner Birger Ruud innviet Bergensbakken med et hopp på 46 meter i november 1937. Her avbildet under et tidligere stevne. Scanpix.
1937 - Bergensbakken innvies av Birger Ruud
Dobbel OL-vinner Birger Ruud var i Bergen i et annet ærend, men sa seg villig til å teste byens nye hoppbakke nord for Rundemanen. Den var i bruk ti år: «Sist gang det ble hoppet i Bergensbakken var 14. mars 1948, et renn som mest huskes på grunn av værforholdene – med baktrekk som nådde storms styrke og over 40 prosent av hopperne falt», skriver Bergens byarkiv.
«Nellie Bly» (23 år) vinker leserne farvel før avreise. Hennes reise jorden rundt på 72 dager, 6 timer og 11 minutter var en sensasjonell rekord i 1889. Scanpix/AP.
1889 - Jorda rundt på 72 dager med Nellie Bly, Dag 1
Elizabeth Seaman var en amerikansk journalist, som brukte pseudonymet Nellie Bly. Hun foreslo for avisen New York World å gjennomføre reisen skildret i Jules Vernes' «Jorden rundt på 80 dager». Den 40.071 km lange ferden startet 14. november 1889, da Bly gikk ombord i et dampskip mot Europa. Hun kom tilbake til New Jersey på 72 dager (via Asia og Stillehavet), ny rekord. Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev