På denne dag – 12. november

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Dette «selvportrettet» ble tatt av Rosetta-sonden da den var 16 km fra kometens overflate. Foto: ESA.
2014 - Landet på en komet
Rosetta ble første romsonde i bane rundt en kometkjerne, mens instrumentseksjonen Philae gjennomførte den historiske første landingen på en komet 12. november 2014. Kometen 67P/Churjumov-Gerasimenko var på vei mot solen, og befant seg 510 millioner km fra jorden da landingen skjedde. SNL.
Tordenskiold på Rådhusplassen i Oslo. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
1720 - Tordenskiold drept i duell
Den dansk-norske krigshelten Peter Wessel Tordenskiold ble drept i en duell utenfor Hannover, bare 30 år gammel. Tordenskiolds banemann var oberst J. A. Staël von Holstein. Bakgrunnen for duellen var at den norske sjøhelten hadde anklaget von Holstein for å ha snytt en venn av ham i kortspill, og deretter gitt den adelige obersten en omgang juling. WikipediaSNL.
Kong Magnus lemlestes av Harald Gilles treller. Striden mellom Harald og Magnus innledet borgerkrigene. Ill: E. Peterssen/Nasjonalmuseet (CC-BY-NC).
1139 - Sjøslaget ved Holmengrå
I slaget falt kong Magnus Blinde, Sigurd Jorsalfares uekte sønn. Hans allierte, Sigurd Slembe, ble tatt til fange og drept. Etter at den blinde og lemlestede kongen ble reddet fra Munkholmen av Slembe i 1137, utrustet han en ny dansk-norsk hær mot sønnene til sin halvonkel Harald Gille (som Slembe myrdet i Bergen i 1136). Det endte med nederlaget sør for Hvaler. SNL.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev