På denne dag – 15. november

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Utsnitt fra flaggsirkulæret fra svensk UD oktober 1899, med informasjon om den nye norske flaggloven. Via Wikimedia.
1899 - Det norske flagg heises over Stortinget
Flaggets utforming var et stridstema under unionen med Sverige. Stortinget vedtok «det rene, norske flagg» tre ganger fra 1893-1898, men kong Oscar 2 ville ikke godkjenne det. Flaggloven ble til slutt kunngjort uten kongens samtykke i 1898. 15. november 1899 ble det norske flagg uten unionsmerket for første gang heist på Stortingets flaggstang. Stortinget, SNL.
Den sovjetiske romfergen Buran på vei til et flyshow i Paris i juni 1989, båret på ryggen av et ukrainsk Mria-transportfly. Scanpix/AP.
1988 - Første (og siste) tur med Sovjets romferge
Buran-progammet var Sovjets svar på de amerikanske romfergene. Programmet startet i 1974, men 15. november 1988 ble første og eneste prøveferd med en ubemannet romferge av denne typen. I dag står restene av det dyreste sovjetiske romprogrammet og ruster på steppene i Kazakhstan: – Som gravkammeret til en glemt guddom
Barn i «Fristaten Kongo» straffet med amputasjon fordi foreldrene ikke klarte å nå kvoten for gummiproduksjon ved plantasjene. Via Wikimedia.
1908 - Belgia overtar Kongo fra kongen
Avsløringer om tilstandene i Fristaten Kongo under belgiske kong Léopold IIs private styre, medførte sterkt internasjonalt press. Kongen overlot formelt kontrollen til den belgiske stat 15. november 1908, etter å drevet rovdrift på befolkning og ressurser fra 1885. DR Kongo har cirka to tredjedeler av Vest-Europas areal, og ble selvstendig i 1960. WikipediaTragedien om Ota Benga

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev