På denne dag – 30. november

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Pippi-motiv ved den opprinnelige danske illustratøren Ingrid Vang Nyman. Illustrasjon fra astridlindgren.se.
1945 - Pippi Langstrømpe
Den første boken i Astrid Lindgrens trilogi om Pippi Langstrømpe kom ut i Sverige i slutten av november 1945. Lindgren hadde opprinnelig begynt å dikte fortellingene for sin datter. Den første boken kom på norsk i 1946, med illustrasjoner av Alice Midelfart. Pippi-bøkene er oversatt til 92 språk. Wikipedia.
Vinmonopolet i Larvik ca. 1950. Foto: Vinmonopolets arkiv/Norsk Folkemuseum.
1922 - Vinmonopolet A/S
Vinmonopolet ble etablert som privat aksjeselskap 30. november 1922. Vedtekter og konsesjon var fastsatt av Stortinget, med sikte på å fjerne privatøkonomiske interesser fra alkoholomsetningen. Da forbudet mot hetvin (1923) og brennevin (1926) ble opphevet fikk Vinmonopolet også ansvar for disse. Siden 1939 har Vinmonopolet vært heleid av staten. SNL.
Finske soldater under kampene ved Vyborg. Scan-Foto: Lehtikuva Oy.
1939 - Vinterkrigen
30. november 1939 gikk Sovjetunionen til en omfattende militæroffensiv mot Finland, etter at landet hadde avvist sovjetiske territorialkrav. Dette innledet vinterkrigen, som varte til 12. mars 1940. Finland hadde erklært seg seg nøytralt ved utbruddet av 2. verdenskrig, men den tysk-sovjetiske ikke-angrepspakten endret landets internasjonale forhandlingsposisjon. SNL.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev