Facebook-skandalen: Slik sjekker du hva du deler med hvem

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 22.03-2018
  • Oppdatert: 23.03-2018
Har du vært medlem av Facebook lenge, deler du nok mer enn du tror. Foto: Joerg Koch/AP

Se hvilke apper som har tilgang på informasjon om deg.  

Det har stormet rundt Facebook de siste dagene, etter at det ble kjent at opplysninger om 50 millioner brukere hadde endt opp hos analyseselskapet Cambridge Analytica.

Les mer:  Krise for Facebook etter salg av persondata

Nå har mange brukere blitt skeptisk til nettsamfunnet, og det har blitt startet en kampanje under emneknaggen #DeleteFacebook på Twitter

Les mer: På tide å slette Facebook?

Hvis du er en av dem som har blitt mer oppmerksom på ditt eget personvern, men ikke vil gå så langt som å slette profilen din, kan du i hvert fall sjekke hvilken informasjon du deler med hvem.

Se hva du deler

Dette gjør du ved å klikke på den lille trekanten øverst i høyre hjørne Facebook. Så velger du «innstillinger» og «Apper» på venstre side. Da kommer du inn på en side som viser hvilke apper som har tilgang til informasjon om deg.

(Saken fortsetter under bildet)

/

Hvis du for eksempel har tatt noen av personlighetstestene som har sirkulert på Facebook i noen år, vil denne appen kunne dukke opp her. Du vil sannsynligvis også få opp en haug av andre apper du ikke engang kan huske å ha brukt.

For å se hva slags informasjon disse appene sitter på om deg, klikker du på navnet til appen. Hvis du for eksempel abonnerer på Spotify, kan du se at du deler din venneliste, fødselsdato, din offentlige profil og e-postadresse med denne appen.

(Saken fortsetter under) 

/

Slik fjerner du appene fra listen

Den gode nyheten er at du enten kan redigere enkelte av opplysningene du deler med appen, eller bare slette hele appen fra lista. Dette gjør du ved å holde musen over appen og trykke «endre innstillinger» eller «fjern». 

(Saken fortsetter under bildet) 

/

Likte du denne artikkelen? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!

Les også:  Facebook har en «hemmelig» fil om deg - slik laster du den ned

DEL

FØLG OSS