7 klare tegn på at du er en perfeksjonist

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 01.06-2018
  • Oppdatert: 01.06-2018
En studie fra 2015 viste at det er bekymringene perfeksjonistene bærer på som gjør dem utslitte. Foto: Colourbox

Her er tegnene på at du burde senke kravene til deg selv. 

Perfeksjonister får ofte gode karakterer og høythengende jobber, men samtidig blir overdreven perfeksjonisme ofte linket til utbrenthet.

En studie utført av britiske forskere i 2015 viste dog at det ikke er all den harde jobbingen som gjør at perfeksjonister blir utbrent, men heller alle bekymringene de bærer på.

Les også: 7 tegn på at du begynner å bli utbrent

Så hvordan vet du om du er i faresonen? Her har vi samlet opp syv av de vanligste tegnene på at du er perfeksjonist. Les dem alle nedenfor!

1. Selvtilliten din avhenger av hva du oppnår

Forfatter og psykolog Elizabeth Lombardo skriver i en artikkel i Psychology Today at perfeksjonister alltid jobber beinhardt for å nå målene sine, og at selvtilliten deres avhenger av hva de oppnår i livet. Med en gang de har oppnådd én ting, går de videre til neste mål. 

2. Du har høye forventninger til deg selv og andre

Videre skriver Lombardo at perfeksjonister alltid har høye krav til seg selv, og derfor forventer det samme av andre. Deres største mareritt er å mislykkes foran andre. 

3. Du sliter med å bli ferdig i tide

Ifølge psykoterapeut og forfatter Amy Morin, er perfeksjonister ofte så opptatt av detaljer at de ikke rekker å bli ferdig med oppgaver i tide. I en artikkel i Forbes skriver hun at perfeksjonister kan finne på å gjøre en oppgave om og om igjen for at den skal bli «perfekt». Noen ganger kan dette føre til at de ikke blir ferdig i det hele tatt.

4. Du belønner deg selv aldri for det du oppnår

Videre skriver Morin at perfeksjonister aldri unner seg å feire suksessen de oppnår. De er ofte ukomfortable med å skryte av seg selv, og sier gjerne at de «skulle ha nådd målet fortere» eller lignende. De kan også finne på å si at de bare har flaks når de oppnår noe.

/

5. Du blir dypt skuffet over deg selv når du gjør noe feil

Travis Bradberry er forfatter av boken «Emotional Intelligence 2.0» og driver selskapet Talentsmart. I en artikkel på nettstedet Entrepreneur skriver han at perfeksjonister ofte legger veldig mye i feilene de gjør, og at de blir dypt skuffet over seg selv når de gjør en menneskelig feil. Dette kan gjøre at de bruker lang tid på å komme seg tilbake til det de drev med.

6. Du tar konstruktiv kritikk personlig

Men selv om perfeksjonister er veldig klar over sine egne feil, har de ofte vanskelig for å ta i mot konstruktiv kritikk, ifølge Bradberry. Dette er fordi de bryr seg  veldig mye om hva andre tenker om dem.  

7. Alt eller ingenting-tenkning

Psykolog, advokat og forfatter Grethe Nordhelle har tidligere fortalt til Klikk.no at et annet kjennetegn ved perfeksjonister, er at de gjerne ser på ting som sort eller hvitt.

— Ofte vil perfeksjonisten ha en alt-eller-ingenting tenkning, og han eller hun har problemer med å sette ting i perspektiv. En B på eksamen kan for eksempel gi følelsen av å ha mislykkes totalt for en person som vanligvis får A, sa hun til nettsiden. 

Les også:  Tre mindfulness-apper du bør prøve

DEL

FØLG OSS