7 tegn på at du er passiv-aggressiv

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 10.07-2018
  • Oppdatert: 10.07-2018
Ekspertene nevner utestenging, skjult sinne og sarkasme som tegn på passiv-aggressiv oppførsel. Foto: Colourbox

Prøver du å late som alt er fint, når du egentlig holder på å koke over av sinne? Da kan det hende du er passiv-aggressiv. 

Alle har forskjellige måter å uttrykke sinne på. Mens enkelte får et raserianfall der og da, går andre rundt og later som de er glade mens de undertrykker sinnet.

Og det er ikke sikkert dette er så mye bedre, verken for deg selv eller den du er sur på. Ifølge Harvard Business Review, kan passiv aggressiv oppførsel gå utover din egen troverdighet og gjøre at andre har vanskelig for å stole på deg.

Les også: 8 tegn på at du er smartere enn gjennomsnittet

Her har vi funnet frem syv tegn som kan tyde på at du eller noen du kjenner er passiv-aggressiv. Se tegnene nedenfor!

1. Du gjør jobben halvveis

Journalist og forfatter av boken «The Narcissist Next Door», Jeffrey Kluger, skriver i en artikkel i Time at passiv-aggressive mennesker ofte begynner på en oppgave uten å fullføre den. Dette kan være fordi de egentlig ble irriterte over at de måtte gjøre oppgaven i det hele tatt. Derfor kan de for eksempel vaske klærne men ikke brette dem, eller støvsuge gulvet men ikke vaske det.

2. Du fornærmer folk på en indirekte måte

Kluger lister også opp indirekte fornærmelser som et av tegnene. Mens enkelte ikke sier noe når de vet at andre kan bli såret av det, kan passiv-aggressive mennesker si irriterende ting på en indirekte måte. De begynner ofte setningene sine med fraser som: «Ikke for å være frekk, men…».

3. Iskald stillhet

Professor ved University of Miami, Berit Brogaard, skriver i en artikkel i Psychology Today at passiv-aggressive mennesker ofte også benytter seg av «silent treatment» for å gjøre andre usikre. De kan for eksempel late som de ikke hører hva du sier eller ikke svare deg når du spør om noe.

4. Du er humørsyk

Videre skriver Brogaard at passiv-aggressive mennesker ofte er gretne, sutrete eller humørsyke. Dette gjør at menneskene rundt dem blir usikre og føler at de må gå på tå hev.

Les også: 8 psykologiske triks som får folk til å like deg

/

5. Du utestenger andre

Et annet eksempel på passiv-aggressiv oppførsel er ifølge psykoterapeut Katherine Crowley at man utestenger folk man ikke liker. Til nettsiden Daily Worth forteller hun at passiv-aggressive mennesker for eksempel kan ekskludere en kollega de ikke liker, istedenfor å faktisk ta tak i problemet. 

6. Du er sarkastisk

Professor og forfatter Preston Ni skriver i en artikkel i Psychology Today at passiv-aggressive mennesker ofte er sarkastiske. De kan gjerne komme med kritiske kommentarer om andre, men sier dem på en humoristisk måte for og ikke virke direkte onde.

7. Du bærer nag – men later som alt er fint

Ifølge professor Ni, kan passiv-aggressive mennesker ofte gå rundt og være sinte, men late som om alt er fint. Hvis du spør om noe er galt, nekter de gjerne for det og sier at alt går bra – men holdningen deres og måten de snakker på avslører at det ikke er sant.

Likte du denne artikkelen? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!

Les også:  Derfor er det så viktig å være positiv

DEL

FØLG OSS