Ny Windows 10 oppdatering: Her er alt du trenger å vite

Samuel Gibbs - The Guardian

  • Publisert: 05.10-2018
  • Oppdatert: 05.10-2018
Her er noen av de nye emojiene som kommer til Windows. Foto: Microsoft

Den nyeste oppdateringen fra Microsoft kommer med nye emojis, virtuelt tastatur, skybasert utklippstavle og raskere oppdateringer. 

Den neste versjonen av Windows 10 er her. Den er klar for å lastes ned som en gratis oppdatering med et dryss av nye emojis, bedre kobling mellom PC og mobil og et smartere tastatur drevet av SwiftKey.

Hva er nytt?

Windows 10 sin nyeste oppdatering er den siste, store oppdateringen for Microsofts operativsystem i år. Den inneholder flere nye forbedringer, blant annet bedre sikkerhet, personvern og flere nye funksjoner.

Når kan jeg få oppdateringen?

Du kan sette i gang oppdateringen akkurat nå, hvis du manuelt leter etter oppdateringer gjennom Windows Update. Hvis ikke, får du beskjed om oppdateringen i løpet av den neste måneden.

Kan jeg stoppe oppdateringen?

Du kan utsette den en viss periode, men det går ikke an å stoppe den på ubestemt tid. Microsoft støtter bare eldre versjoner av Windows i to år eller mindre etter lanseringen, så den eneste måten å fortsette og bruke en støttet versjon, er å oppdatere Windows.

Les også: 30 hurtigtaster du bør kunne i Windows 10

Saken fortsetter under bildet

/

Bedre kobling mellom PC og smarttelefon

Etter Windows-mobilenes død, har Microsoft prøvd å gjøre operativsystemet mer kompatibelt med iOS og Android-mobiler. Den nye «Din mobil»-appen kommer til å gjøre at du får tilgang til bilder og meldinger fra en Android mobil direkte på PC-en, så du kan sende meldinger og laste ned bilder.

iPhone-brukere kommer til å kunne se nettsidene de er inne på mobilen, på PC-en. 

Med den nye oppdateringen, får du også Microsofts tidslinje-funksjon på mobilen, som gjør at du kan fortsette der du slapp på PC-en du er logget inn på. Bruker du Android, kommer du til å finne denne funksjonen i «Microsoft Launcher»-appen. En iPhone-versjon av funksjonen er også på vei.

Les også:   Facebook har en «hemmelig» fil om deg - slik laster du den ned

Virtuelt tastatur med SwiftKey

Microsoft kjøpte tastatur-appen SwiftKey i 2016. Nå har Microsoft tatt med tastaturet som en del av sin nyeste oppdatering. Tastaturet bruker kunstig intelligens og maskinlæring, og autokorrektur-funksjonen skal ha blitt bedre på engelsk, fransk, portugisisk, italiensk, russisk og tysk.

Skybasert utklippstavle

Har du noen gang villet kopiere tekst fra en PC til en annen? Nei, ikke jeg heller. Men det kan du uansett nå, med den nye, skybaserte utklippstavlen. Utklippstavlen har også blitt forbedret fordi du kan se hva du har drevet med før, og «feste» bilder du har limt inn i utklippstavlen før.

Trykker du på Windows-tasten og V-tasten, skal du få opp den nye utklippstavlen.

157 nye emojis

/

Det er vanskelig å holde følge med den stadig økende mengden emojis. Den nye Windows 10-oppdateringen støttes av Unicode 11, som betyr at du får tilgang på 157 nye emojis. Den nye samlingen med emojies består blant annet av et piratflagg, en lama, flere rødtopper og superhelter.

Noen av de allerede eksisterende emojiene, blant annet ninjakattene, har også fått en oppgradering. Trykk på Windows-tasten og punktum-tasten for å få opp emojipanelet.

Les også: Apple lanserer over 70 mye emojis

Bedre søkefunksjon

/

Microsoft har også forbedret søkefunksjonen. Med den nye oppdateringen, kommer du blant annet til å få opp forhåndsvisninger av filer, dokumenter, e-poster og kontakter. Du kommer også til å få opp en liste over nylig brukte filer når du søker etter Word eller en annen app, og en «Fortsett der du slapp»-funksjon.

3D-modeller og tegning i Word og PowerPoint

Hvis du ikke synes Word og PowerPoint hadde nok bilder og animasjoner fra før av, kan du nå glede deg til å kunne lime inn 3D-animasjoner og håndskrevne notater (hvis du har en digital penn).

Blokker videoene som dukker opp i Edge

/

Mye nytt har skjedd med Microsofts nettleser Edge, og den mest nyttige funksjonen er at man kan hindre nettsider i å spille av videoer automatisk. Det finnes også en ny funksjon som gjør at man kan slå opp i ordboka, og håndteringen av PDF-filer skal ha blitt bedre.

Utklippsverktøyet fases ut

/

Utklippsverktøyet som man har kunnet bruke til å ta skjermdumper, blir faset ut og erstattet av appen «Klipp og skisse». Utklippsverktøyet kommer fortsatt til å være tilgjengelig en stund, men Microsoft sier at verktøyet synger på siste verset.

I den nye oppdateringen har Microsoft også lagt til noen flere snarveier. Trykker du på Windows-tasten, Shift og S, skal et nytt skjermdumpvindu komme opp, og hvis du bare vil ta én skjermdump, skal du kunne trykke på et ikon i handlingssenteret. 

Uansett, føles dette ut som døden til Microsoft Paint enda en gang.

Raskere og mer hensynsfulle oppdateringer

Windows sine oppdateringer kan være et mareritt, fordi de kan få PC-en til å henge seg opp eller starte automatisk akkurat når du trenger den.

Men med den nye Windows 10-oppdateringen, skal det bli slutt på disse irritasjonsmomentene. Etter denne oppdateringen, skal de neste oppdateringene gå 31 prosent fortere, og starte til mer passende tider.

Microsoft hevder at deres nye «intelligente omstartsplanlegging» kommer til å bruke kunstig intelligens for å oppdatere PC-en når du faktisk ikke bruker den, og at PC-en kun kommer til å oppdatere seg da.

Det betyr at PC-en skal oppdatere seg når du setter den til lading om kvelden, og den kommer til og med til å gå inn i lydløs modus så den ikke lager lyder hvis den oppdaterer seg på natten.

Mer kontroll over ditt eget personvern

Windows 10-brukere kommer også til å få mer kontroll over hvilke opplysninger Microsoft kan bruke til problemløsning og produktoppdateringer. Alle brukerne av en PC kan bestemme hva de deler, og man kan blant annet ekskludere aktivitetsloggen.

Les også: Slik sjekker du hva du deler med hvem på Facebook

Oversatt av Caroline Furu / Startsiden © Guardian News & Media Limited

DEL

FØLG OSS