På denne dag – 9. januar

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Det eldste daguerrotypi der man kan skimte mennesker (nederst t.v.), Paris våren 1838. De eneste som sto stille lenge nok var skopusseren og hans kunde. Wikimedia.
1839 - Avduket fotografiet
Det franske vitenskapsakademiet offentliggjorde den fotografiske metoden daguerrotypi, navngitt etter oppfinneren Louis Daguerre. Det fantes forløpere, og den omstendelige prosessen ble forenklet de kommende ti- og hundreår. Men daguerrotypiet var revolusjonerende fordi utstyret var lettere å flytte på og bildekvaliteten mer pålitelig. Wikipedia. Se også: Norge på skråss
Autogiroens oppfinner, Juan De La Cierva (foran), i Frankrike etter å krysset den engelske kanal i 1928. Scanpix/AP.
1923 - Den første autogiro flyr
Autogiro (gyrokopter) er en mellomting mellom fly og helikopter. Den fløy første gang 9. januar 1923 i Madrid. Autogiroen har små eller ingen vinger, men holdes oppe ved hjelp av en horisontal rotor som under flukt drives av møtende luft. Fremdrift skaffes av motor med propell. Flytypen har hatt begrenset bruk, men bidro til utviklingen av helikopteret. SNL, Wikipedia.
Betty Hennings som Hedvig Ekdal i "Vildanden". Via Digitaltmuseum.no/Oslo Museum (CC BY-SA 4.0).
1885 - Premiere for Ibsens «Vildanden»
«Tar De livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, så tar De lykken fra ham med det samme.» Henrik Ibsens intime familiedrama Vildanden hadde verdenspremiere 9. januar 1885 ved Den nationale Scene i Bergen. Ibsen hadde sitt store internasjonale gjennombrudd noen år tidligere med Et dukkehjem (1879). SNL. Les også: Derfor trenger vi livsløgnen

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev