Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1986 - Petter Northug født

Northug og Bjørgen poserte med gullmedaljene i Falun i 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

1986 - Petter Northug født

Den norske skikongen Petter Northug  startet sin karriere på skigymnaset i Steinkjer, og i 2006 ble han tidenes yngste mannlige vinner av et verdenscuprenn. I ettertid har han blant annet vunnet to OL-gull, 13 VM-gull og 38 enkeltseire i verdenscupen. Northug er særlig kjent for sin sterke spurt, og er storebror til skiløperne Tomas og Even Northug. Wikipedia. 

1839 - Kraftig storm rammer Irland

Stormen forårsaket massive ødeleggelser. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Liam Maloney / Flickr

1839 - Kraftig storm rammer Irland

Stormen som rammet Irland 6. januar 1839 utviklet seg etter en periode med «uvanlig vær», og ble kalt Night of the Big Wind. 250-300 omkom. Opp mot 25 prosent av husene nord i Dublin ble skadet eller ødelagt, i tillegg til 42 skip som var ute til sjøs da stormen kom. I 1839 var dette den verste stormen som hadde rammet landet på 300 år. Wikipedia. 

1929 - Kongen i Jugoslavia utnevner seg selv til diktator

Kong Aleksander (i midten) hilser på Alexander av Hellas i 1918. Foto: Wikimedia Commons

1929 - Kongen i Jugoslavia utnevner seg selv til diktator

Åtte år etter han hadde blitt kronet til konge, oppløste kong Aleksander parlamentet og innførte «kongelig diktatur». Så delte han landet i ni distrikter og omdøpte det til Kongeriket Jugoslavia. Misnøyen blant folket økte, og ekstremistiske organisasjoner som kroatiske Ustasja oppstod. I 1934 ble kongen drept av en Ustasja-terrorist. WikipediaSNL.