På denne dag – 29. desember

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Massegrav for ofrene etter massakren. Library of Congress/Wikimedia.
1890 - Massakren ved Wounded Knee
Etter drapet på høvding Sitting Bull flyktet mange dakotaindianere til fjellområdet Badlands i South Dakota. En gruppe ble innhentet av hæren og overga seg. 29. desember 1890 ble de ført til Wounded Knee for avvæpning, men det oppsto panikk blant rekruttene da et skudd gikk av. Soldatene åpnet ild rett inn i den ubevæpnede mengden, og 300 av 350 fanger ble drept. SNL.
Fane for lokalavdeling av DNT, 1906. Den gang var DNT en av Norges aller største frivillige organisasjoner. Foto via Digitaltmuseum.no / Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.
1859 - Det Norske Totalavholdsselskap
29. desember 1859 stiftet kvekerpredikanten Asbjørn Kloster Stavanger yngre Afholdenhedsforening, som siden vokste til landsomfattende Det Norske Totalavholdsselskap (1875). Foreningen er i dag Nordens eldste eksisterende avholdsorganisasjon, med navnet DNT - Edru Livsstil fra 2015. SNL, Wikipedia.
Thomas Beckets martyrium fremstilt i et manuskript fra 1220-tallet. Scan via British Library/Flickr/Wikimedia.
1170 - Drapet på erkebiskopen
Presten Thomas Becket var kong Henrik 2s betrodde venn, men som erkebiskop kom han i opposisjon ved å insistere på kirkens selvstendighet. Fire riddere har kanskje feiltolket et kongelig hjertesukk om biskopen. De dro i hvert fall til Canterbury og myrdet Becket på trappene til høyalteret, 29. des. 1170. Becket ble kanonisert, og kongen måtte siden gjøre kirkebot ved graven. Wikipedia, SNL.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev