Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1979 - Sovjet invaderer Afghanistan

Russiske fallskjermsoldater avhører en fange i Vardak-provinsen, 1987. Scan av E. Kuvakin fra privat samling, via Wikimedia (CC BY-SA 3.0).

1979 - Sovjet invaderer Afghanistan

Julehelgen 1979 satte Sovjets leder Leonid Brezjnev hæren inn i Afghanistan, angivelig for å støtte de kommunistiske makthaverne i landet. Invasjonen førte til opprettelsen av de islamske opprørsgruppene mujahedin, organisert med støtte fra Pakistan, Saudi-Arabia og USA. Først i februar 1989 ble sovjetiske styrker trukket ut. SNL, Wikipedia. Les også: I ruinene av Sovjet

2002 - Kjell Aukrust dør

Aukrust i forbindelse med en pressekonferanse i 1999. Foto: Agnete Brun / SCANPIX

2002 - Kjell Aukrust dør

Illustratøren, forfatteren og maleren Kjell Aukrust var for de fleste kjent for sine historier om bygda Flåklypa. Han vokste opp i Alvdal og studerte på Kunst og håndverksskolen i Oslo fra han var 16. Karrieren hans begynte med at han jobbet som avistegner, først i Vårt Land, og senere i Mannskapsavisa. Wikipedia.

1994 - Liv Arnesen når Sydpolen

Liv Arnesen (t.h) sammen med Ann Bancroft i 2005. Foto: Ivan Sekretarev/AP

1994 - Liv Arnesen når Sydpolen

Den norske polfareren Liv Arnesen ble den første kvinnen som gikk på ski over Antarktis til Sydpolen uten hjelp. Ekspedisjonen var 1200 km lang, og tok henne 50 døgn å gjennomføre. I årene 2000-2001 krysset hun og den tidligere læreren Ann Bancroft tvers over Antarktis (2900 km) på 94 døgn. Arnesen har siden gitt ut bøker om sine ekspedisjoner. SNL, Wikipedia.