På denne dag – 24. desember

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Russiske fallskjermsoldater avhører en fange i Vardak-provinsen, 1987. Scan av E. Kuvakin fra privat samling, via Wikimedia (CC BY-SA 3.0).
1979 - Sovjet invaderer Afghanistan
Julehelgen 1979 satte Sovjets leder Leonid Brezjnev hæren inn i Afghanistan, angivelig for å støtte de kommunistiske makthaverne i landet. Invasjonen førte til opprettelsen av de islamske opprørsgruppene mujahedin, organisert med støtte fra Pakistan, Saudi-Arabia og USA. Først i februar 1989 ble sovjetiske styrker trukket ut. SNL, Wikipedia. Les også: I ruinene av Sovjet
Aukrust i forbindelse med en pressekonferanse i 1999. Foto: Agnete Brun / SCANPIX
2002 - Kjell Aukrust dør
Illustratøren, forfatteren og maleren Kjell Aukrust var for de fleste kjent for sine historier om bygda Flåklypa. Han vokste opp i Alvdal og studerte på Kunst og håndverksskolen i Oslo fra han var 16. Karrieren hans begynte med at han jobbet som avistegner, først i Vårt Land, og senere i Mannskapsavisa. Wikipedia.
Liv Arnesen (t.h) sammen med Ann Bancroft i 2005. Foto: Ivan Sekretarev/AP
1994 - Liv Arnesen når Sydpolen
Den norske polfareren Liv Arnesen ble den første kvinnen som gikk på ski over Antarktis til Sydpolen uten hjelp. Ekspedisjonen var 1200 km lang, og tok henne 50 døgn å gjennomføre. I årene 2000-2001 krysset hun og den tidligere læreren Ann Bancroft tvers over Antarktis (2900 km) på 94 døgn. Arnesen har siden gitt ut bøker om sine ekspedisjoner. SNL, Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev