På denne dag – 17. desember

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Norge ca. 1300. Gabagool/Wikimedia (CC BY 3.0).
1263 - «Norgeveldet» på sitt største
Håkon 4 Håkonsson døde etter 46 år ved makten 17. desember 1263, og er den norske kongen som har regjert over størst landområde. I øst hadde Norge kontroll med Bohuslän, Jämtland og Herjedalen. I vest var Island, Shetland, Orknøyene, Hebridene og Man norske. «Norgesveldet» er en senere, nasjonalromantisk betegnelse for kongens besittelser i høymiddelalderen. SNL, Wikipedia.
Få sekunder inn i den aller første motoriserte flytur. Orville Wright liggende ved spakene, Wilbur løper til høyre. Foto: John T. Daniels/Library of Congress.
1903 - Første flytur noensinne
De amerikanske brødrene Wilbur og Orville Wright får stort sett æren for å ha oppfunnet og fløyet verdens første fungerende fly. 17. desember 1903 gjennomførte brødrene de første kontrollerte flyvningene med et motorisert fly, i North Carolina. Flyer 1 hadde en 8,8 kW motor som drev to skyvepropeller. Wikipedia.
De åtte søylene til høyre er ruinene av Saturn-tempelet på Forum Romanum i Roma. Foto: Carla Tavares (CC BY-SA 3.0).
497 f.Kr. - Romerne feirer Saturnalia
Romersk fest oppkalt etter guddommen Saturn. Ble med tiden feiret i fem dager. Munter høytid som kan minne om nordisk jul, men også hadde preg av karneval. Slavene fikk fri, hasardspill var tillatt og man ga gaver. Markerte den tradisjonelle innvielsesdatoen for Saturntempelet i Roma 17. desember 497 f.Kr. Viktig høytid i Romerriket til langt ut i det 4. århundret e.Kr. SNL, Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev