Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

2003 - Saddam Hussein pågrepet

Den tidligere irakiske lederen kort tid etter pågripelsen. Scanpix/AP.

2003 - Saddam Hussein pågrepet

Den tidligere irakiske presidenten Saddam Hussein ble pågrepet av amerikanske styrker, åtte måneder etter «Bagdads fall». Hussein ble funnet i et skjulested under bakken, nær en gård i hans hjemby Tikrit. I 2005 startet rettssaken mot den tidligere diktatoren, og i november 2006 ble han dømt til døden. 30. desember det samme året ble han henrettet. VG, SNL.

300 - Santa Lucia led martyrdøden

Fra Kirkens Bymisjon sin Lucia-feiring i Oslo i 2013. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

300 - Santa Lucia led martyrdøden

I år 300 skal den sicilianske helgenen Lucia ha lidd martyrdøden, som er noe av bakgrunnen for dagens Luciafeiring. I Norge markeres dagen ved at barn på skoler og i barnehager kler seg i hvitt, og bærer levende lys. Toget ledes av et av barna som har kledd seg ut som Lucia. Mange baker også lussekatter. SNL.

1996 - Kofi Annan blir FNs generalsekretær

Kofi Annan under en pressekonferanse i Qatar i 2004. Foto:AP

1996 - Kofi Annan blir FNs generalsekretær

Kofi Annan er utdannet innenfor økonomi, ledelse og internasjonale forhold. Han er blant annet kjent for sitt arbeid for fred og for å styrke arbeidet mot HIV/AIDS. 13. desember 1996 fikk han stillingen som FNs generalsekretær, og regnes nå som en av de mest respekterte generalsekretærene i nyere tid. I 2001 mottok han og FN Nobels fredspris for sin innsats. SNL.