Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1973 - Kjøreforbud i Norge

Flere land fikk begrenset tilgang på bensin.

1973 - Kjøreforbud i Norge

I 1973 ble den vestlige verden rammet av oljekrise etter at OPEC iverksatte en oljeboikott og en kraftig prisøkning på olje. Dette gjorde de for å straffe landene som støttet Israel under Yom Kippur-krigen det samme året. I Norge førte krisen til begrenset tilgang på bensin og forbud mot bilkjøring i helgene. Wikipedia.

1917 - Wenche Foss ble født

Under utdelingen av Wenche Foss ærespris i Oslo i 2010. Foto: Morten Holm / Scanpix

1917 - Wenche Foss ble født

5. desember 1917 ble den norske skuespilleren Wenche Foss født. Hun debuterte i 1935 med rollen som Ingrid i Vilhelm Dybwads operette Taterblod. Etter hvert ble hun fast ansatt skuespiller på Nationaltheateret, og spilte totalt 55 roller. Foss var også moren til politikeren Fabian Stang. Den folkekjære skuespilleren døde 28. mars 2011. Wikipedia, SNL.

1492 - Christofer Colombus oppdaget Hispaniola

Utsikt utover Hispaniola, den nest største øya i Karibien. Foto: Michelle Walz Eriksson

1492 - Christofer Colombus oppdaget Hispaniola

I 1492 ble den italienske oppdageren Christofer Colombus den første europeeren som satte sin fot på øya Hispaniola. Colombus kalte øya La Isla Española (den spanske øya). Den er i dag delt opp i statene Haiti og Den dominikanske republikk. Øya tilhører øygruppen Antillene. SNL, Wikipedia.