På denne dag – 4. desember

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Antatt samtidig fremstilling av Mary Celeste fra 1861. Via Wikimedia.
1872 - «Spøkelsesskipet» Mary Celeste
Seilskipet Mary Celeste ble funnet i drift mellom Azorene og Portugal. Det hadde last, men manglet kapteinen, hans familie og mannskapet. Ved påfølgende høringer på Gibraltar ble mytteri, forsikringssvindel og piratvirksomhet vurdert, uten at retten konkluderte. Mysteriet fascinerte samtiden, og fortellingen ble udødeliggjort av Arthur Conan Doyle i en gjendiktning fra 1884. Wikipedia.
Kong Karl XI (t.h.) på vei mot de danske linjene. Maleri fra samtiden av J.P. Lemke, via Wikimedia.
1676 - Slaget ved Lund
Slaget ved Lund er et av de blodigste slagene som har stått på nordisk jord, og fant sted under Den skånske krig mellom Danmark-Norge og Sverige (1675-1679). Lund-slaget sto mellom invaderende danske styrker, 12.300 mann under kong Christian V, og den svenske hæren på 8000 under Karl XI. Svenskene gikk seirende ut, men begge sider led store tap. Wikipedia.
Heimevernssoldat med Automatgevær 3, den lisensproduserte, norske varianten av Heckler & Kochs G3. Foto: Jostein Hestdal/Forsvaret.
2002 - Forsvarskomiteen vedtok sikring av Heimevernsvåpen
Flertallet i forsvarskomiteen på Stortinget gikk inn for å inndra tennstempel, og sette kammerlås på, samtlige Heimevernsvåpen oppbevart privat. Tidligere samme høst brukte en heimevernssoldat på Kongsvinger sitt tjenestevåpen til å drepe kona, sine to barn og seg selv. Fra 1986 til januar 2002 ble 23 personer drept med norske AG-3 i Norge og Sverige. NTB, NRK.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev