Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1943 - Nordahl Grieg skytes ned over Berlin

Grieg var forfatter, journalist og politisk aktivist, og en av landets mest markante diktere i sin samtid. Foto: Ernest Rude, 1930/Oslo Museum (CC BY-SA 4.0).

1943 - Nordahl Grieg skytes ned over Berlin

Poet, forfatter og krigsreporter Nordahl Grieg var med en armada på 425 britiske Lancaster bombefly på vei mot Berlin, da flyet han satt i ble skutt ned over Potsdam. Han ble 41 år. Året etter kom hans samling av krigsdikt, mange av dem hadde han selv fremført på BBCs sendinger til Norge i krigsårene. Et av Griegs mest kjente dikt er Til ungdommen(1936). NBL.

1905 - Norsk Hydro grunnlegges

Vemork kraftstasjon ved Rjukan i Telemark ble bygd av Norsk Hydro, og sto ferdig i 1911. Scanpix.

1905 - Norsk Hydro grunnlegges

Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab ble startet i 1905 av Sam Eyde og Kristian Birkeland. Forretningsideen var en metode der elektrisitet ble brukt til å utvinne nitrogen fra luft for å lage kunstgjødsel. Kraftverk og fabrikker ble bygd i Notodden og på Rjukan. Yara International (skilt ut i 2004) er fortsatt en av verdens største leverandører av mineralgjødsel. Wikipedia, Digitaltmuseum.

1993 - Narkobaronen Escobar drept i Medellín

Narkobaronen Pablo Escobar i et arkivfoto fra 1991. Scanpix/AP.

1993 - Narkobaronen Escobar drept i Medellín

Pablo Escobar ledet det colombianske kartellet Medellín, som på 70- og 80-tallet forsynte 90 prosent av det globale kokainmarkedet. Han var en av historiens rikeste kriminelle. 16 måneder etter at han flyktet fra luksusfengselet La Catedral ble han innhentet av politiet i Medellín og skutt, 2. desember 1993. Wikipedia. Les også: – Etter min fars død, ble det satt en pris på mitt hode