På denne dag – 15. desember

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Anne-Cath. Vestly på 85-årsdagen sin i 2005. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix / NPK
2008 - Anne Cath. Vestly dør
15. desember 2008 døde en av tidenes mest folkekjære norske forfattere. Anne Cath. Vestly var blant annet kjent for å ha skrevet barnebøkene om Mormor og de åtte ungene (1957-1961), Lillebror og Knerten (1962-1964) og Aurora (1966-1972). Flere av bøkene hennes ble filmatisert, og i de to første filmene om Mormor og de åtte ungene, spilte hun selv mormoren. Wikipedia.
Før storfilmens premiere på Broadway i 1939. Foto: AP
1939 - Tatt av vinden har premiere
I 1939 hadde den romantiske dramafilmen Tatt av vinden premiere. Filmen er basert på romanen til Margaret Mitchell med samme navn. Handlingen foregikk under borgerkrigen i USA, og i hovedrollene var Rhett Butler (spilt av Clark Gable) og Scarlett O'Hara (spilt av Vivien Leigh). Filmen ble en av historiens største kinosuksesser og vant 10 Oscar-priser. Wikipedia, SNL.
James Naismith (fjerde fra venstre) mottar en medalje under en basketballturnering. Foto: AP
1891 - Basketball blir funnet opp
James Naismith var en canadisk lege og pedagog, men var mest kjent for å ha funnet opp spillet basketball. Historien begynte med at direktøren av YMCA i Springfield i USA spurte Naismith om hvordan de kunne få litt avveksling i gymtimene om vinteren. Da laget legen de 13 originale basketballreglene som fortsatt brukes i dag. WikipediaSNL.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev