Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1972 - Asker-ulykken lille julaften

Et fly av samme type som Braathens-flyet som styrtet. Foto:Ralf Manteufel/Wikimedia Commons

1972 - Asker-ulykken lille julaften

23. desember 1972 styrtet Braathen SAFEs Flight 239 på vei fra Ålesund til Fornebu. 40 omkom da flyet gikk ned i nærheten av Asdøltjern, 15 km fra flyplassen. Ulykken var den største på norsk jord inntil Operafjell-ulykken i 1996. Årsaken til flystyrten ble aldri fastslått med sikkerhet, men det fløy for lavt og var ute av kurs. Wikipedia.  

1990 - Slovenia bryter ut av Jugoslavia

Bled-innsjøen i Slovenia er en av landets turistattraksjoner. Illustrasjonsfoto: Mirci/Flickr (CC BY 2.0).

1990 - Slovenia bryter ut av Jugoslavia

Inntil desember 1990 var Slovenia en del av Jugoslavia, men den 23. desember ble det holdt en folkeavstemning for å avgjøre om landet skulle bli selvstendig eller ei. 88 prosent av folket stemte for at landet skulle bryte ut av Jugoslavia, og 25. juni året etter ble Slovenia offisielt selvstendig. I 1992 ble landet en del av EU. Wikipedia, SNL.

1969 - «Oljeeventyret» tar til

Ocean Viking ble bygget ved Akers mekaniske i 1967. Foretok de første prøveboringer på norsk sokkel i Nordsjøen. Arkivfoto 1971: Jan Dahl / NTB / Scanpix

1969 - «Oljeeventyret» tar til

Etter 38 boringer fant «Ocean Viking» (bildet) den første drivverdige oljeforekomsten på norsk sokkel i Nordsjøen i august 1969. Funnet ble presentert for Norges oljedirektorat av Phillips Petroleum 23. desember. Ekofiskfeltet skulle vise seg å være et av de største oljefeltene til havs noen gang. Kilde: Regjeringen, Wikipedia