På denne dag – 26. desember

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Slik så Julius ut på sin 5-årsdag i 1984. Foto: Henrik Laurvik / Scanpix
1979 - Sjimpansen Julius født i Kristiansand Dyrepark
Etter fødselen ble Julius avvist av apemamma Sanne. For å berge den lille sjimpansen ble han tatt ut av flokken, og bodde det første leveåret hjemme hos direktøren for dyreparken og hans familie. NRK lagde en barne-TV-serie på tre episoder om denne tiden. Serien gjorde Julius landskjent, og han var i mange år Dyreparkens største attraksjon. Wikipedia. Les også: Alle vil fortsatt se Julius
En britisk familie var på ferie i Phuket og filmet tsunamien rett før den inntraff. Foto: AP
2004 - 220.000 dør i tsunamien i Sørøst-Asia
Et kraftig jordskjelv utenfor øya Sumatra i Indonesia utløste en av historiens verste kjente tsunamier. Jordskjelvet målte 9,3, og tsunamien kostet over 220.000 mennesker livet. Indonesia ble hardest rammet, men også kysten av land som Sri Lanka, India og Thailand led store ødeleggelser. Rundt 4000 nordmenn befant seg i et av de rammede landene, 84 av dem omkom. NRK.
Slik så en del av byen Bam ut i 2003, før jordskjelvet inntraff. Foto: AP
2003 - Jordskjelv i Bam: Tusener drept, og unik leirby tapt
Byen Bam i Iran var mest kjent for et middelalder-citadell, regnet som verdens største leirsteinbygning. Denne ble totalskadd i jordskjelvet 26. desember, som målte 6,6 på Richters skala. Minst 25.000 mennesker omkom. Tapstallene ble forverret av at jordskjelvet skjedde midt på natten da innbyggerne lå og sov, og at leirbygningene i Bam var særlig skjøre. Wikipedia, SNL.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev