På denne dag – 10. januar

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Fremstilling av Rubicon-hendelsen fra en amerikansk historiebok ca 1850. Wikimedia.
49 f.Kr. - Julius Cæsar krysser Rubicon
Ved å krysse grenseelven Rubicon og gå inn i romersk Italia med den 13. legion trosset Cæsar Senatets ordre, og utløste borgerkrig i republikken (som han siden vant). Etter tradisjonen skjedde kryssingen 10. januar 49 f.Kr. Ifølge Suetonius uttalte hærføreren Alea jacta est, «terningen er kastet». «Å gå over Rubicon» brukes tilsvarende om å treffe en ugjenkallelig beslutning. SNL.
Faksimile fra boka «"Nordlys" i 75 år», via Nasjonalbiblioteket.no.
1902 - Avisa Nordlys startet opp
Nordlys ble startet på Karlsøy av Alfred Eriksen, og kom med første utgave 10. januar 1902. Året etter ble avisen flyttet til Tromsø. Nordlys har historisk hatt en viktig rolle for fagbevegelsen i Troms. Nordlys er i dag (2017) Nord-Norges største mediehus, med hovedkontor i Tromsø. Eid av Amedia. SNL, Wikipedia.
Norsk annektering, feb. 1929. Peter I Øy er (med Dronning Maud Land og Bouvetøya) blant Norges biland i Antarktis. Foto: Norsk Polarinstitutt.
1821 - Oppdaget Peter I Øy (senere norsk biland)
Den russiske Bellinghausen-ekspedisjonen oppdaget denne ubebodde vulkanske øya i Antarktis 10. januar 1821, og kalte den opp etter tsar Peter den store. Første ilandstigningen ble gjort av den andre Norvegia-ekspedisjonen i 1929, som gjorde krav på øya for Norge. Siden 1933 har den hatt status som «norsk biland». Peter I Øy er 19 km lang og 12 km bred. SNL, Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev