Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1877 - Svanesjøens urpremiere

Her fra Den Norske Opera sin moderne versjon av Svanesjøen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

1877 - Svanesjøens urpremiere

Svanesjøen er et av verdens mest kjente ballettstykker, med musikk av Pjotr Illitsj Tsjajkovskij. Stykket ble fremført for første gang i Moskva i 1877, og handler om prinsessen Odette som blir forvandlet til en svane av en ond trollmann. Koreografien har blitt forandret flere ganger siden 1877. Wikipedia. 

1941 - Svolværraidet

Tre av soldatene ser på tanker med fiskeolje i brann. Foto: Capt. Tennyson d'Eyncourt / Wikimedia Commons

1941 - Svolværraidet

Operasjon Claymore under 2. verdenskrig blir også kalt Svolvær- og Lofotraidet. 52 norske og 350 britiske soldater ble brakt til Lofoten av britiske jagere og troppetransportskip. Skip på til sammen 19.000 tonn ble senket, 18 bedrifter ble ødelagt. Flere tyskere og NS-medlemmer ble tatt til fange. NRK, Wikipedia. 

1975 - Charlie Chaplin slått til ridder av England

Charlie Chaplin og kona hans Oona utenfor Buckingham Palace etter seremonien i 1975. Foto: AP

1975 - Charlie Chaplin slått til ridder av England

I en seremoni i 1975 ble den berømte skuespilleren Charlie Chaplin slått til ridder av dronning Elizabeth. Under seremonien klappet dronningen Chaplin på begge skuldrene med et sverd og ba ham om å reise seg, men på denne tiden satt han i rullestol. Dronningen takket ham for å ha laget filmer som underholdt befolkningen. Wikipedia, Daily News.