Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1866 - Stortingsbygningen åpnes

Stortingsbygningen ble åpnet 5. mars 1866. 150-årsjubileet ble markert med festmøte og omvisninger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

1866 - Stortingsbygningen åpnes

I 1855 kjøpte regjeringen tomten i Karl Johans gate, og arrangerte en konkurranse for arkitekter om å tegne bygget. Heinrich E. Schirmer og Wilhelm von Hanno vant konkurransen, men bygningen ble oppført etter tegningene til Emil Langlet, som leverte etter fristen. Ti år senere stod bygningen ferdig. Wikipedia.

1953 - Stalins mystiske død

Josef Stalin i 1932. Foto: James Abbe / AP

1953 - Stalins mystiske død

Josef Stalin ledet Sovjetunionen fra 1924 til sin død. 1. mars 1953  det året brøt han sammen, og fikk antageligvis slag på rommet sitt. Han ble ikke funnet før kvelden etter, og 5. mars døde han. I ettertid spekulerte flere i om han hadde blitt myrdet. I 2003 hevdet en gruppe historikere at han ble forgiftet. Wikipedia,Telegraph.

1986 - –Vassdal-ulykken

Bardufoss 19860312 16 soldater inne til førstegangstjeneste mistet livet i snøskredulykken i Vassdalen øst for Bjerkvik i Troms. Soldatene tilhørte 2. tropp i ingeniørkomp. i Brigade Nord. Her fra sørgehøytidligheten med kong Olav og medlemmer av regjeringen med Kåre Willoch i spissen. Alle kistene er pyntet med norske flagg og kranser. Foto: Henrik Laurvik NTB / Scanpix

1986 - –Vassdal-ulykken

16 unge soldater som var inne til førstegangstjeneste, mistet livet i et stort snøskred under en militærøvelse i Vassdalen som ligger på grensen mellom Nordland og troms 5. mars 1986. De skulle etablere en beltevogntrasé fra Bjerkvik til Salangsdalen via Vassdalen, Bukkedalen som et ledd i en operasjon under Nato-øvelsen «Anchor Express». Ulykken er den verste det norske forsvaret har opplevd i fredstid. 

Wikipedia