På denne dag – 29. mars

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Ny Nederland (med Ny Amsterdam, altså dagens New York) og Nye Sverige. Wikimedia.
1638 - Svensk koloni i Amerika
Nya Sverige var en svensk koloni i Nord-Amerika på 1600-tallet, i de nåværende amerikanske delstatene Delaware, Pennsylvania og New Jersey. Kolonien var den første faste europeiske bosetningen i området, og i svensk eie i 17 år fra 29. mars 1638 til den ble erobret av Nederland i 1655. Innbyggertallet var 358 i 1654. Wikipedia.
Storbritannias EU-representant Tim Barrow overrekker brevet til presidenten for det europeiske råd, Donald Tusk. Belgia, onsdag 29. mars 2017. Scanpix/AP.
2017 - Artikkel 50 aktiveres
Theresa Mays regjering var den første som aktiverte artikkel 50 i Traktaten om Den europeiske union i et brev til presidenten for det europeiske råd. Artikkelen åpner for et lands utmelding fra EU. Bakgrunnen var den britiske folkeavstemningen i 2016, der 51,89 prosent av gikk inn for å forlate unionen. Wikipedia. Les også: Norsk press under Brexit-forhandlinger
Kongen pågripes. Etter abdikasjonen forlot han landet med sin familie. Under navnet «oberst Gustavsson» førte han en omflakkende tilværelse i Europa. Wikimedia.
1809 - Gustav 4. abdiserer
I 1807 førte et russisk angrep til Sveriges tap av Finland i 1808. Kong Gustav 4. Adolf ville fortsette krigen, men da ble det dannet en sammensvergelse mot ham av embetsmenn og offiserer. Borgerkrig ble avverget ved at leder av vestarmeen, Carl Johan Adlercreutz, fikk Gustav arrestert. Kongen abdiserte 29. mars 1809SNL.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev