På denne dag – 29. mai

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Fra kommunevalget i 1910, Akershus festning i Oslo. Digitaltmuseum/Oslo museum (CC BY-SA 4.0).
1901 - Betinget stemmerett for kvinner
Kommunevalgloven ble utvidet til kvinner som betalte skatt over en viss sum, og kvinner gift med en mann som betalte slik skatt. De utvidede politiske rettighetene omfattet retten til å velges inn i kommunestyret. Ca. 230.000 kvinner over 25 år fikk begrenset stemmerett ved loven. Først 1913 ble det allmenn stemmerett ved stortingsvalg. SNL.
Tenzing Norgay fra Nepal (t.h.) og Edmund P. Hillary fra New Zealand med utstyret de brukte til å bestige Mount Everest 29. mai 1953. Scanpix/AP.
1953 - Til topps på Everest
Edmund Hillary og Tenzing Norgay ble de første til topps på verdens høyeste fjell. Den siste vanskeligheten under oppstigningen var en 12 meter høy steinvegg som senere fikk navnet «Hillary Step». Hillary så en mulighet til å klatre opp en sprekk i steinveggen, og sherpaen Tenzing fulgte med. Les også: Rydder haugevis av søppel på verdens tak
Grafitti med sjablong av artisten. Buckley fremførte også coverversjoner av andres stoff, en versjon av Leonard Cohens Hallelujah er særlig kjent. Romchikthelemon/Wikimedia (CC BY-SA 4.0).
1997 - Jeff Buckley døde
I 1997 skulle Buckley og bandet hans spille inn albumet My Sweetheart the Drunk i Memphis i USA. Buckley hadde flyttet til byen i den anledning, men druknet i Wolf River dagen før de andre musikerne skulle ankomme. Rettsmedisinere fant at hendelsen var en ulykke. Buckley var en «singer/songwriter», og vokalen sto ofte i sentrum for låtene. Albumet Grace fra 1994 høstet god kritikk. Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev