Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1940 - Bombingen av Bodø

Kvinne med barnevogn, blant ruinene etter det tyske luftangrepet. NTB scanpix.

1940 - Bombingen av Bodø

«[Luftwaffe] kretset i store svermer over byen, skjøt med prosjektiler og drysset brannbomber over trebebyggelsen», forteller et øyenvitne i et arkivopptak fra NRK. Flyene slapp i løpet av to timer 70 tonn bomber over Bodø. De fleste av de 7000 innbyggerne var evakuert før angrepet, likevel ble 15 mennesker drept. Få bygninger eldre enn 1945 finnes i dag i sentrum av Bodø.

1919 - Første flyvning over Atlanterhavet

Curtiss NC-4 (Public domain).

1919 - Første flyvning over Atlanterhavet

8-31. mai 1919 ble et sjøfly av typen Curtiss NC-4 brukt til å krysse Atlanterhavet. Fra USA til Newfoundland, videre til Azorene og fastlands-Portugal (der flyet landet 27. mai, og Atlanterhavet var krysset), og til sist Storbritannia. Det var 6 mellomlandinger, følgeskip og flere farkoster var involvert. 

1180 -  Slaget på Ilevollene

Gjenværende skanse ved Ilevollen i Trondheim. Foto: Cato Edvardsen. Via Wikimedia. (CC BY-SA 3.0).

1180 -  Slaget på Ilevollene

På Ila vest for Nidaros (nåværende Trondheim) sto dette slaget mellom kong Sverre Sigurdssons Birkebeinere og kong Magnus Erlingssons Heklunger. Slaget ble en stor seier for Sverre, og pekte frem mot det avgjørende slaget på Fimreite i 1184, der Magnus falt. Wikipedia, SNL.no.