Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1967 - Uten en tråd

Faksimile fra Arbeiderbladet 8. oktober 1966. Annonse for boken.

1967 - Uten en tråd

Jens Bjørneboes roman «Uten en tråd» ble dømt som utuktig skrift i Oslo byrett, og utløste en stor kulturdebatt. Boken ble avertert som «Norges første erotiske roman». Bjørneboe sa i retten at boken var ment som en parodi, for å skape debatt om pornografi i Norge. Boka ble beslaglagt av politiet, dømt som utuktig 29. juni og inndratt. Likefullt kan vi i dag lese den hos Nasjonalbiblioteket. Kilder: NRK.

1613 - Shakespeares teater brenner

C.W. Hodges/Folger Shakespeare Library. Plantegning over Globe-teateret basert på arkeologiske og historiske kilder.

1613 - Shakespeares teater brenner

Globe Theatre i London tok fyr under en oppsetning av stykket Henrik 8. En teaterkanon gjorde at det begynte å brenne i bjelker og tak. Globe var oppført av William Shakespeares teaterkompani i 1599. En moderne rekonstruksjon åpnet i 1997. Kilde: WikipediaSe video: Gjorde historisk Shakespeare-funn ved tilfeldighet (2015)

2007 - Første iPhone

Scanpix/AP. Daværende Apple-sjef Steve Jobs viste frem iPhone for første gang under MacWorld-konferansen i San Francisco i januar 2007.

2007 - Første iPhone

Apple Inc. lanserte 29. juni 2007 sin første smarttelefon, iPhone, i USA. Brukervennligheten, datakraften og populariseringen av touch-skjermer ble del av arven fra denne modellen. Oppfølgeren iPhone 3G kom bare et år etter. Kilde: WikipediaLes også: Ti år med iPhone (2017)