Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1983 - Waitz tar første gull i et friidretts-VM

Grete Waitz krysser målstreken 7. august 1983. Foto: Scanpix/AP.

1983 - Waitz tar første gull i et friidretts-VM

Søndag 7. august 1983 åpnet det aller første VM i friidrett i Helsingfors. Den første øvelsen var maraton for kvinner, og den ble vunnet suverent av Norges store friidrettsprofil på denne tiden, Grete Waitz. Kilde: NRK | Se video: Slik løper du riktig

1944 -  Eksplosjon i Norsk slipeskivefabrikk

Vilhelm Skappel/Widerøes Flyveselskap/Oslo byarkiv - oslobilder.no (CC-by-sa). Norsk slipeskivefabrikk innringet på bildet fra 1949.

1944 -  Eksplosjon i Norsk slipeskivefabrikk

Klokken ti på fem om morgenen får det nazistiske Statspolitiet i Oslo telefon om at det har vært en stor eksplosjon i Norsk Slipeskivefabrikk. «Ødeleggelsen i fabrikken nokså stor. Det antas å være sabotasje.» Les hva som skjedde og hvem som sto bak på ABC Nyheters «Krigsommeren».

1947 - Kon-Tiki strander på Raroiarevet

Kon-Tiki etter ankomst til Papeete på Tahiti. Thor Heyerdahl og hans mannskap på fem tilbrakte 101 dager på balsaflåten over Stillehavet. Scanpix/AP.

1947 - Kon-Tiki strander på Raroiarevet

Etter å ha drevet 8.000 kilometer over Stillehavet fra Peru, strandet Thor Heyerdahls ekspedisjon på øya Tuamotu. Formålet med ferden var å vise at søramerikanske indianere kunne ha nådd Polynesia med sine flåter. En dokumentarfilm om ekspedisjonen vant Oscar i 1951. Flåten er i dag utstilt på Kon-Tiki Museet i Oslo. SNL.